Svenska FN-representationen i New York Annika

Annika Lindberg – Praktik på svenska FN-representationen i New York

En sådan där typiskt grå oktoberkväll fick jag ett mail från världens bästa Inga-Lena Bengtsson på svenska FN-representationen i New York, där hon frågade om jag ville praktisera hos dem under vårterminen. Jag tvekade aldrig att tacka ja och har inte ångrat mig sedan dess. Praktiken på svenska FN-reppen ger inte bara möjligheten att få bo i New York, tillbringa dagarna i en mångkulturell miljö och få ta del av vad som sker i världens alla hörn, utan låter en också jobba med fantastiskt trevliga människor och få semlor på fettisdagen.

På svenska FN-representationen arbetar ett trettiotal personer, både utsända och lokalanställda. Representationens arbete är uppdelat i sex utskott som täcker säkerhetspolitik och nedrustningsfrågor, ekonomiska och sociala frågor, mänskliga rättigheter, internationell rätt och juridiska frågor samt budget och finansiering. Inom samtliga utskott för representationen Sveriges talan i FN och håller Stockholm och andra utlandsmyndigheter uppdaterade om vad som händer i skrapan i New York.

För att komma hit krävs företrädelsevis en samhällsvetenskaplig eller juridisk studiebakgrund, samt ett engagemang som visar sig på annat sätt än att man suttit flest timmar på biblioteket. Utlandsstudier, resor och arbetslivserfarenhet inom helt andra sektorer tror jag inte bara är viktigt för att bli antagen, utan också för att man ska känna sig bekväm i FN-miljön. Det är representationen som beslutar om vilken praktikplats man tilldelas, och själv hamnade jag i säkpolgruppen. Min huvudsakliga uppgift är att bevaka säkerhetsrådets möten, öppna som slutna, och rapportera om dess verksamhet till berörda enheter på UD. Rådets möten behandlar såväl FN:s trupper, missioner och sanktionsregimer som nya frågor där FN kan komma att spela en roll. Detta gör att man ständigt uppdateras om vad som sker i världen och får en god inblick i det maktpolitiska spelet; Syrien och Sudan/Sydsudan är två riktiga hetingar i vår. Arbetsdagarna är ofta långa då det är omvärlden, snarare än på representationen, som bestämmer vilka frågor som ska bearbetas.

När man lämnar jobbet väntar en värld utanför som är minst lika fantastisk. New York behöver kanske ingen presentation, men jag slänger in en ändå. Det är lätt att känna sig som en liten plutt i New York där möjligheterna och nöjena är oändliga och

där det alltid finns en ny bar eller restaurang att besöka, en ny utställning på ett favoritmuseum, en ny shoppinggata eller loppis att bränna pengarna på eller en ny joggingrunda i Central Park att prova. tror att mitt inlägg får tala till er i Uppsala som

förvisso känner att ni trivs i vår lärdomsstad, men ändå längtar efter att ta er ut på upptäcktsfärd. Kära vänner och bekanta kommer man alltid att sakna, men i stället för att nostalgiskt längta hem till dem – till nationsluncher och billig studentöl – tänker jag uppmana dem att pallra sig hit för en happy hourmargarita och en uppsjö av syndiga hamburgare och saftiga cheesecakes!

Jag kan verkligen rekommendera den här praktikplatsen till, tja, alla. Bland de olika arbetsområdena finns det något för alla som är intresserade av internationella relationer, utveckling, jämställdhet, havsrätt, ekonomi – eller bara vill ha en arbetsplats där det talas ett tjugotal språk i varje rum man vistas i och där man känner sig både liten och jättetuff hela tiden. Om du har några frågor får du mer än gärna kontakta mig på annikalindberg1@hotmail.com eller på facebook, så ska jag svara bäst jag kan.

Annika sparkades in i UPS ht09, läste Statskunskap som inriktning och har varit på utbyte i Paris.

2 reaktioner på ”Svenska FN-representationen i New York Annika

  1. Hej Annika!
    Har en fråga, hur lång tid tog det från att du sökte platsen till att du fick beskedet att du var antagen? Eller blev du headhuntad?

    Hälsningar

    Fabian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s