Arbete på EU-reppen i Bryssel, Belgien, Anders

Anders Mankler – jobbar på svenska EU-representationen i Bryssel.

Bryssel: En av världens vackraste städer, där varje människa vill bo.

Nej. Nu ljög jag. Tvärtom är det ett välkänt fenomen att folk ”fastnar” i Bryssel. Människor som egentligen vill vara någon annanstans men som fått ett EU-jobb och därför stannar här, i staden med Englands väder och Borlänges charm.*

Eller? Ni får ursäkta att jag velar fram och tillbaka, och acceptera följande som min slutliga ståndpunkt: Bryssel kanske inte är jättefint, men det är en avslappnad stad med charm, god öl och studentkänsla light. Och här bor jag och arbetar med fiskar och kor (och lite annat).

Sveriges ständiga representation vid EU är ett regeringskansli i miniatyr. Den har över 100 anställda och man arbetar här med alla politikområden. Inte minst med tanke på att det är en så varierad arbetsplats kan jag varmt rekommendera alla pol kandare att söka praktik här. Jag praktiserade på representationens lantbrukssektion i höstas, men fick stanna kvar och har nu därför ett sådant där vuxenjobb. Jag är anställd som handläggare, vilket känns väldigt kul och lite läskigt, för innerst inne är jag ju fortfarande student. Men tack vare relativt flexibla arbetstider, och på grund av att man ofta behöver läsa in alldeles för mycket information på alldeles för kort tid, känns inte studentvärlden alltför långt borta!

Mitt arbete går ut på att för landsbygdsdepartementets del bevaka Europaparlamentets arbete med fiske- och jordbruksfrågor. (Att jag sitter här har jag alltså Lissabonfördraget att tacka för, eftersom parlamentet genom detta blev medbeslutande i en rad nya politikområden.) På representationen finns flera sådana tjänster, men majoriteten av personalen är diplomater utsända från Stockholm för att förhandla med andra medlemsstater inom sina respektive politikområden. Dessutom finns det alltså ett ganska stort gäng praktikanter, som får smått fantastiska möjligheter att sitta med på spännande förhandlingar och smyga runt bland parlamentariker och ministrar.

Bryssel då. Jag nämnde att staden har charm, öl och studentkänsla. Om Paris ärsumman av sina pampiga byggnader och romantiska broar, är Bryssel summan av sina ölhak, restauranger och expats. Den som mat och dryck bör alltså snarast sätta sig på ett tåg eller flyg och bege sig hit, för här kryllar det mysiga uteställen. Det kryllar även av expats, vilket helt enkelt är människor som bor här tillfälligt, ofta men inte alltid för att arbeta med någonting EU-relaterat. Tack vare alla dessa pubar, matställen och temporärt utflugna människor är känslan i det Bryssel jag lever i inte alltför olik den i en studentstad. Hurra! säger jag.

Hör gärna av er på mankler@gmail.com om ni har några frågor. Annars ses vi hemma i Uppsala på Valborg!

Anders Mankler

* För den som bryr sig om huruvida källan (jag) är tendentiös får jag väl erkänna att jag är från Falun.

Anders sparkades in HT 2008, han har skrivit uppsats i statskunskap och gjort utbyte i Strasbourg. Han gjorde praktik på EU-representationen innan han började jobba där.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s