Utbyte i Connecticut, USA, Pernilla

Pernilla McAlevey – utbytestermin på University of Connecticut, USA.

Över Atlanten och sex timmar efter er befinner jag mig. I USA. Landet vi älskar att hata och hatar att älska. Frihetens och drömmarnas land, men också landet där årets valrörelse handlar om preventivmedel och rätten att bära vapen.

Det är en spännande tid, både att vara här och i synnerlighet att läsa just amerikansk politik. Att följa primärvalen på nära håll och med konstanta rapporter från vår cyniske, kritiska och fruktansvärt roliga lärare är galet kul, men också lite skrämmande. Jag kan inte låta bli att undra, gång på gång, hur det här kan vara några av de viktigaste frågorna i valrörelsen år 2012?

Att jag hamnade här var lite av en slump. Jag hade tänkt ta uppehåll – resa runt här i USA, ta en vända till Asien och kanske läsa lite statistik. Sen slog det mig. Om jag ändå ska till USA, varför inte plugga också? Plötsligt gick allt väldigt fort och rätt vad det var så satt jag på ett plan via New York till Storrs.

University of Connecticut ligger… mitt i ingenstans. Ordet ”universitetsstad” har liksom fått en helt ny innebörd. Till och med Lund är ju en riktig stad i jämförelse med Storrs! Man faller snabbt in i vissa mönster: vi vaggas mellan dorm rooms, klassrumsbyggnader, matsalar, gymmet, biblioteket och vår enda affär. Den heter Co-op och är en ”bok- och diverse affär” (läs: skolböcker, Apple produkter och hoodies med UConn tryck på, alltså allt man behöver för att överleva som student i USA). UConn har en egen biograf, ordnar events på campus (vi har sett allt från Moskva-balettens Svansjön till en Wiz Khalifa konsert) och har några av USAs främsta College basketspelare, så man får inte missa att gå på ett par hemmamatcher! Dessutom finns det ett par pubar inom gångavstånd och så får vi inte glömma ”HuskyWatch” vars mission är att ingen ska behöva gå hem själv i mörkret – det är alltså en gratis taxiservice, sponsrad av tuitionpengar. Hurra!

Dessutom får man inte glömma det kanske mest fantastiska – New York City ligger bara ett par timmar bort och Boston bara dryga timmen! Inom helt görliga avstånd finns dessutom Niagarafallen, Washington DC, Canada, skidåkning och klättring i New Hampshire eller Vermont – you name it. Det finns bussar till vissa ställen och skolan ordnar såklart en hel del resor om man håller sig framme. Dessutom är det lätt att hyra bil via universitetet! När det eftertraktade spring break infaller breddas dessutom möjligheterna ytterligare – Mexico, Bahamas, Miami eller Kalifornien? Det är bara att välja.

Plugget är kul men intensivt och studierna skiljer sig avsevärt från Sverige. Allt är annorlunda: upplägget, uppgifterna och lärarna. Man läser fyra, fem kurser parallellt och det är rätt intensivt med uppgifter. En av mina kurser har tex tre läsläxor och tre quiz per vecka. Så man håller igång! Över lag är det bra, men det är svårt i början, jag är van att många lägga timmar och ofta dagar inför pm-inlämning, duggor och inte minst tentor. Här är det varken möjligt (tidsmässigt) eller vad som förväntas/krävs. Proven kräver desto mindre analysförmåga och desto mer kunskapsspottande. Man måste lära sig massor, men man måste inte egentligen förstå det. Uppsatser förväntas inte innehålla vare sig teori eller metod (?) och man får gärna blanda teorier med egna åsikter. Annorlunda, men lärorikt!

Väldigt uppfriskande är att lärarna får, och tar, ställning på ett helt annat sätt än hemma. Dom tycker och tänker och är inte rädda för att säga det. Det amerikanska utbildningssystemet tillåter dessutom alla möjligheter att kombinera kurser från olika områden och discipliner, i synnerlighet för utbytesstudenter. Mellan mig och de andra polkandarna som är här från Uppsala (Nora, Nina och Amanda) kan ni fråga allt om amerikansk politik, konstitutionell rätt, politisk sociologi, internationella organisationer och internationell rätt, gender, demokratisering och utveckling, miljö- och resursanvändning i ekonomisk utvecklig globliering och politisk förändring, kostnadsyttoanalyser, mänskliga rättigheter i ekonomisk utveckling och power, gender and inequality. Möjligheterna är oändliga!

Vill man hit för att i huvudsak uppleva den amerikanska storstadskulturen så kommer man fel. För den däremot som vill prova på ett riktigt amerikanskt college liv i en termin (!!!) så rekommenderar jag det här utbytet alla gånger! Och visst är det fantastiskt att kunna bryta av den lilla bubblan med en trip till NYC eller Boston ibland. Den som söker till hösten kommer ju dessutom få vara med om en riktig valrörelse utan dess svenska like,

Tveka inte att höra av er om ni har några frågor!

Pernilla McAlevey sparkades in ht 2010 och har valt att nationalekonomi som inriktning. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s