Utbyte i Peking, Kina, Louise

北京大学 Beijing Daxue (Peking University), Peking, Kina

Jag har nog alltid vetat att jag skulle ta mig bort från Uppsala efter tre terminer. Delvis då jag lätt får myror i brallan, men också då jag i stort sett från början varit säker på att Freds-och konfliktkunskap skulle bli min inriktning (vilket i nuläget innebär att A-kursen endast börjar på höstterminen). Västerländsk kultur lockade mindre än språk och kinesers spottande så därför blev det en termin kinesiska på Peking University efter 15 hp Kinesiska A på halvfart förra terminen.

Peking University eller Beida som det kallas är top notch i Kina – pratar man om universitetet med gemene kines möts man ofta av en hel del oooh:ande och aaah:ande. I deras ögon tillhör en Beidastudent eliten – de skulle allt bra veta att jag varken haft föräldrar som pushat mig på asiatiskt vis eller spikat ett enda inträdesprovprov för att bli antagen utan betalat min väg genom (även om pappersarbetet kompenserar för en ickebefintlig potentiell jobbig uppväxt……, ett rent byråkratiskt helvete).

20120530-125840.jpg

Att läsa kinesiska är lika intressant som det är frustrerande. Trots att jag klassar mig som lite av en språknörd och lär mig språk relativt lätt inser jag att kinesiska är något man måste ge åtminstone ett par år av sitt liv (boendes i Kina) bara för att nå en hyfsad nivå. Det finns få saker som är roligare än att grotta in sig i hur ett tecken skrivs och vad de olika delarna betyder, problemet är att det inte finns ett vad vi skulle kalla alfabet vilket gör att man inte har en referenspunkt för ett nytt tecken varken gällande uttal eller betydelse. Lägg till att man måste uttala det man säger med rätt ”toner”, annars kan något så simpelt som ”Lärare! Jag skulle vilja ställa dig en fråga” bli ”Lärare! Får jag kyssa dig?”.

De 20 timmar undervisning man har varje vecka blir inte bara en lektion i språk utan per automatik i kultur också. Visste du till exempel att bära en grön mössa betyder att ens fru är otrogen, att människor med blodgrupp O anses vara gladare än andra, att man aldrig någonsin får ge ett väggur i present eller att folk betalar mer för att få åttor i sitt telefonnummer? Varje dag förundras jag över något nytt jag ser i min omgivning eller något från ett västerländskt synsätt smått underligt beteende hos min nya favoritnationalitet. En omgivning som präglas av både luftföroreningar, galna taxichaufförer, censurerat facebook, för små, rosa, glittriga kläder och på senaste män som i 30-gradershettan knäpper upp skjortan halvvägs men liksom från fel håll för att ge kalaskulan lite bättre utsikt (ofta ackompanjerat av en klappa-på-magen-rörelse). Lägg till en kines som sover i en besynnerlig position på ett oväntat ställe och du har min vardag.

På universitetslivsfronten kommer man väldigt nära alla härliga människor man pluggar med, och självfallet är flertalet av dem IR/Political Science-studenter 😉 Utanför studietiden präglas veckorna av middagar på restauranger i goda vänners lag (antalet gånger jag lagat mat under terminen kan räknas på en hand), Asiens motsvarighet till karaoke – KTV där man hyr privata rum som alla såklart är glittertapet-/spegelinredda och lyser i härligt neon, billiga taxiresor och – precis som det mesta i Kina – fejkalkohol.

Jag ångrar inte en sekund varken att jag tog studieuppehåll eller att jag valde Peking. Att vara nyutexaminerad 22åring utan annan erfarenhet är inte i alla fall fördelaktigt.

Mig når man alltid på mail för frågor eller allmänt strunt, louise_gronmark@hotmail.com

慢慢走!

P S
Statsen har inga utbyten till Asien men IK har det (kräver tidig förberedelse). Själv åkte jag på egen hand och bekostar alltså min termin själv (dock med hjälp av CSN) – å andra sidan är terminsavgiften väsentligt lägre än i de flesta andra länder.
D S

Louise sparkades in ht 2010 och kommer antagligen välja freds och konflikt som inriktning. Hon var general 2011 och har suttit i UPS styrelse för som såväl spolen som självaste fröken ordförande!

En reaktion på ”Utbyte i Peking, Kina, Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s