Utbyte i Amsterdam, Nederländerna, Johanna

I Amsterdam, Europas mest liberala stad, har jag spenderat de senaste fyra månaderna. Efter en tripp hit i våras med fyra andra kära pol kandare blev jag småkär i staden. När möjligheten till utbyte i Amsterdam kom, tyckte jag det lät det hästlängder mer spännande än det regniga chavs-dominerade England  eller franskfyllda Frankrike. När ryktet nådde mig att min inriktning på pol kand, utvecklingsstudier, var exceptionellt bra på The University of Amsterdam så kändes valet ännu mer givet.

 

ImageEfter en veckas fullspäckad inspark märkte jagredan den första skillnaden mot Uppsala. Givetvis en hel del fest och mingel, men insparken kom till stor del att handla om att lära känna staden Amsterdam. Detta kom att prägla utbytet. Sedan drog skolan igång och det gjorde den rejält. Plugget var intensivt, mycket mer intensivt än jag förväntat mig. Därför blev relationen fest/plugg inte den roligaste. Jag läste ett gäng spännande kurser, två som stod ut var: ”The Local and Global Complexity of Prostitution” samt ”Socionext – the Entrepeneurship Challenge”. Den förstnämnda kursen inleddes med en guidad tur genom Red Light District och utmärktes av lärarnas starka åsikter om hur Sverige (för ovanlighetens skull) var typexemplet på hur ett politiskt område inte ska hanteras. Kursen besöktes av både en sexarbetare och klient.

Den senare kursen, Socionext, handlade om socialt entreprenörskap och bestod av en termins grupparbete (puh) där vi skulle starta en egen ”social business” för att samla ihop pengar till mindre privilegierade universitetselever i Sydafrika. I slutändan blev det inga pengar, men massor av praktisk erfarenhet som inte erbjuds på samma sätt i Uppsala. Trots mycket plugg kändes det inte lika farligt när jag samtidigt kunde spana ut över Amsterdams gamla hus och kanaler från universitetets bibliotek.

Tolerans och cykling är två ledord för staden. Det är generellt en mixad befolkning vilket bidrar till en öppen och välkomnande känsla. Vidare finns det ett stort utbud av avslappnade och schyssta caféer, barer, restauranger och uteställen där man hängde på fritiden. Att cykla var en icke-fråga. Mitt absolut bästa köp var svart, ranglig cykel. Och mitt näst bästa två cykellås. I sol och spöregn cyklade jag och mina andra utbyteskompisar från korridoren en halvtimme till föreläsningarna varje dag. 


Jag älskade cykelturerna i Amsterdam. Det finns mycket mer som är bra med Amsterdam. Kanalerna som man aldrig tröttnade på, tulpanerna, historia, ett stort utbud av museer exempelvis Anne Frank och van Gogh. Staden är den mest museitäta per capita. Jag skulle kunna fortsätta att hylla staden i ett alldeles för långt blogginlägg, men poängen är att jag absolut rekommenderar ett utbyte hit. Ett bra universitet, en variation från småstaden Uppsala, helt enkelt en underbar stad som också innebär de självklarheter som ett utbyte medför: nya vänner från nya länder, öva på ett språk samt massa roliga och nya erfarenheter.

Johanna Gyllenswärd är pol kandare av årgång 2010 och har valt utvecklingsstudier som sin inriktning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s