Praktik på EU-reppen i Bryssel, Belgien, Malin

Sitter i en lyssnarsal i rådsbyggnaden i Luxemburg och följer jordbruksrådets sista minuter. Min hand darrar smått av skrivkramp men då jag fick en förfrågan om att skriva ihop en bloggpost om min praktik på Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen kunde jag inte tacka nej. För det här är sannerligen en drömpraktik som alla polkandare borde söka.

Malin i Bryssel.
Malin i Bryssel.

Jag heter Malin Emmoth och är T7 av den eminenta polkandårgången 2010. En hel del av er har antagligen ingen aning om vem jag är då jag spenderade förra hösten i Exeter, England (vilket går att läsa om längre ner i bloggen), våren i Carolinas tysta läsesal och den här hösten i Bryssel, men kort och gott är jag en före detta UPS-sekreterare tillika före detta ledamot i tidnings-, radio- och PR-utskottet som hyser en synnerligen stark kärlek till miljö- och fiskepolitik.

Vägen till Bryssel började min andra Valborg i Uppsala då jag träffade en äldrekursare som delade mitt intresse för fiskefrågor och själv hade gjort praktik på avdelningen för fiske på ”reppen” i Bryssel. Ju mer han berättade om praktiken, desto mer kände jag att det var hit jag skulle och sedan följde ett par år av längtan, uppsatser och PM om fiskepolitik och så till sist en nervös vår då jag väntade på det där samtalet som kom en strålande soliga vårdag, i gräset utanför Carolina Rediviva.

Men nog om mig och min väg till EU:s huvudstad och mer om det jag då hävdar är en drömpraktik. I år är vi elva praktikanter på representationen, jag på fiske, den före detta Uppsala-polkandaren Axel Wollin på finans och sen ett gäng till på utrikes, arbetsmarknad, justitia, säkerhet mm. Efter en väldigt välplanerad och bra introduktionsvecka fick vi alla snabbt komma in i det dagliga arbetet på våra respektive avdelningar och det som känns så roligt är att vi verkligen ses som resurser och får utföra ”riktiga arbetsuppgifter” som att skriva rapporter, övervaka möten och för min del även skicka ett nyhetsbrev varje vecka.

Gemenskapen och stämningen på representationen är fantastisk och all ordinarie personal är verkligen mån om att vi praktikanter ska ha det bra och komma tillrätta. Arbetsspråken är svenska och engelska och man klarar sig fint utan större franskakunskaper både på praktiken och utanför. För trots att praktiken tar upp en stor del av tiden i Bryssel finns det ett liv utanför representationen och ett mycket trevligt sådant. Det är hyfsat lätt att hitta boende (jag bidrar gärna med tips framöver), det finns mycket aktiviteter för praktikanter och ryktet om Bryssel som en stad av chokladpraliner, våfflor och öl stämmer på alla vis.

Svenska EU-representationens praktikanter HT2013.
Svenska EU-representationens praktikanter HT2013 (Malin Emmoth längst till vänster).

Så ja, även om det här blev lite snabbt sammanfattat hoppas jag att mitt budskap framgår tydligt: Sök praktik på EU-reppen i Bryssel! Och gör det senast måndag nästa vecka, det vill säga den 21/10. Mer information om praktiken kan ni hitta här!

Givetvis är ni välkomna att kontakta mig med eventuella frågor och funderingar, jag nås på malin.emmoth@hotmail.com och på Facebook. För den som önskar läsa mer om mitt Brysselliv kan man följa mig genom ytterst sporadiska uppdateringar på http://thoughtslikethis.blogspot.se/.

Malin Emmoth är en politicesstudent av årgången 2010 som har hunnit engagera sig i många delar av UPS i egenskap av insparksfadder, ledamot i de olika utskotten samt sekreterare för föreningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s