Praktik på UN Women i Köpenhamn, Danmark, Alexandra

T7 – jag vet, rent tekniskt existerar det inte, men vi är många som lyckas med det likt förbannat. För min del blev det så här, nästan lite slumpartat. Jag började Pol Kand på egen hand en vårtermin för några år sedan och när jag skulle vara smart och ‘vänta in’ mina klasskompisar på hösten då jag skrevs in på programmet läste jag Utvecklingsstudier. Vad jag inte förstod var att terminen då lades inom programmet och så vips hade jag valt inriktning innan jag ens hade läst Neken. Jaja tänkte jag – så får det bli, och som jag är nöjd med valet (eller “valet” kanske jag ska säga). Så kom T6, C-uppsats och allmän framtidsångest. Ska jag emigrera? Ska jag söka master? Ska jag söka praktik? Hur skulle jag i sådana fall lyckas finansiera det kalaset?

Alexandra1

Livet tog några oväntade vändningar, och det blev sig så att en av de få praktiker jag hann med att söka, var hos UN Women. De som känner mig, vet att det här med kvinnors rättigheter, jämställdhet och feminism är det jag allra helst härjar om, och efter tre terminer med utvecklingsstudier kunde det inte ha blivit bättre.

Jag skickade iväg ett färgglatt CV med en klatschig bild där jag ser ut som en riktigt trovärdig och arbetsam typ (i mina umgängeskretsar, allmänt känd som “mäklarbilden”) och förklarade med hjärta och själ att jag skulle göra ett strålande jobb hos UN Womens nyöppnade kontor i FN-navet i Köpenhamn. En intervju, några samtal till CSN, och turen att ha sökt en fristående praktiktermin vid Örebros Universitet just in case, senare satte jag mig på tåget och for till Danmark.

UN Women är FNs organisation för jämställdhet och stärkandet av kvinnors ställning i världen (women’s empowerment – finns ingen bra översättning). Det är ett resultat av FN-reformen att “deliver as one” och är en sammanslagning av fyra organisationer och institutioner som tidigare arbetat med dessa frågor (däribland det mer kända UNIFEM). UN Women är ungt och litet i förhållande till andra organisationer i systemet. Det bildades 2010, har ungefär 1400 anställda världen över, och styrs av ett tredelat mandat, vilket också är unikt. Dels ett normativt mandat genom att stödja intergovernmental bodies i deras arbete att formulera globala standarder, policies och normer gällande kvinnors rättigheter och jämställdhet. Dels ett operationellt mandat, att hjälpa medlemsstater att implementera dessa normer genom program och stöd på landnivå. Sist har UN Women också ett koordinationsmandat, att agera pekpinne inom FN-systemet och hålla andra delar av det ansvariga för sina åtaganden för jämställdhet.

Vårt kontor, UN Women Nordic Liaison Office, delar lokaler tillsammans med 7 andra FN-organ och två NGOs, i Köpenhamn. Om ni har vägarna förbi Köpenhamn – kom hit och titta, det är en riktigt häftig arbetsplats med nästan 900 anställda från 104 olika länder. Syftet med vårt kontor är att stärka partnerskap med de nordiska länderna, som är UN Womens viktigaste biståndsgivare och partners (gissa om intranätet gick varmt med hyllningar efter Reinfeldts genus-fokuserade tal i FNs generalförsamling häromveckan…). Vi finns här som en förlängd arm från New York för att fortsätta bygga starka relationer till både regeringar, näringsliv och civilsamhälle i Norden.

Alexandra2

Vi är ett pyttelitet kontor – två anställda, jag och en annan praktikant, och eftersom det öppnade i juni finns det massor att göra. Rent administrativt får vi därför vara med och bygga kontoret från grunden, genom att ta fram rutiner, samla all den information som behövs för att arbetet ska rulla på och bygga kontaktdatabaser. Som praktikant är våra främsta uppgifter att nyhetsbevaka och rapportera uppåt i leden vad som händer i de Nordiska länder när det gäller jämställdhetspolitik och utvecklingssamarbeten. För att ge exempel på vilka större puckar jag har fått ta de senaste veckorna, så har jag bevakat valet i Norge och skrivit rapporter på hur utfallet kan komma att påverka Norges biståndsprofil, och nu jag har följt SvDs artikelserie om svenskt bistånd till FN. Vi skriver briefing notes till chefens möten, vi producerar informationsmaterial och vi håller föredrag för besökare till UN City om vår organisation. För ett par veckor sedan var jag med och organiserade en utställning i huset om FNs arbete, för kulturnatten. Några tusen nyfikna danskar kom på besök och såg vår utställning och tog foton med vår live size cut out av Ban Ki-moon. Imorgon ska vi fira FN-dagen och jag och chefen ställer upp i dart-turneringen (troligtvis veckans viktigaste arbetsuppgift tilldelat mig av chefen).

Sammantaget är arbetsuppgifterna väldigt varierade och olika utmanande. Tack vare kontorets storlek, och tack vare lyhörda och stöttande chefer, finns stora utrymmen för egna initiativ och regelbunden feedback hjälper den personliga utvecklingen på traven. Jag och Maria, min co-intern, döpte vårt flådiga kontor redan första dagen, till the Royal Glass Castle of Cake and Gender Equality. Little did I know att det skulle bli en självuppfyllande profetia för aldrig har jag varit med om så mycket kakor och tårtor på ett jobb, och på fredagar är det staff bar i kafeterian. Tur att det finns gym i källaren, annars hade jag rullat härifrån i januari när jag slutar. Fast jag vill inte sluta, så jag har redan planterat ett frö hos chefen om mig som the eternal intern. Får se hur det blir med den saken.

Om du är intresserad av kvinnors rättigheter, jämställdhet, internationell utveckling och FN-systemet är det här verkligen en praktikplats för dig! Det kommer att utlysas platser för vårterminen i slutet av oktober, och sök sök sök. Mig kan ni kontakta på alexandra.parnebjork@unwomen.org om ni har frågor eller funderingar. Kolla in UN Womens hemsida för att läsa mer om organisationen globalt och här finns information om UN City och vilka andra organisationer som finns här.

Nu blir det öl och wienerbröd till middag, mest för att jag kan!

Alexandra Pärnebjörk är en politicesstudent av årgången 2010 och under hennes studietid i Uppsala har hon varit aktiv på flera håll. Bland annat varit engagerad inom kårvärlden och samtidigt hunnit med att vara UPS insparksgeneral och därefter föreningens alldeles egen vice ordförande för våren 2013.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s