Praktik på Sveriges Ambassad i Kambodja, Phnom Penh, Kawe

Hej UPS,

Mitt namn är Kawe Khezri och jag går masterprogrammet i statskunskap. Just nu befinner jag mig i Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, där jag gör praktik på Sveriges ambassad. Innan dess var jag på utbytestudier vid Durham University i Storbritannien under ett år.

Sveriges Ambassad i Kambodja, Höstterminen 2014

unnamedsanna1

Bakgrund

Det var mitt intresse för mänskliga rättigheter- och demokratifrågor som ledde mig att söka praktikplats vid svenska ambassaden i Kambodja. Jag läste på om många olika ställen, främst ambassader som jobbar med bistånd, väldigt noggrant innan jag ansökte. Om Kambodja hade jag redan en del kunskaper, särskilt om Röda khmerernas regim under 1970-talet och de förfärliga folkmord som de begick. Under drygt 3 år och 9 månader vid makten orsakade ”Demokratiska Kampuchea” (som staten då hette, numera Konungariket Kambodja) för ca: 1,7 miljoner människors död. De flesta dog till följd av svält och sjukdomar, men många också genom avrättningar. Landet var fortfarande konflikthärjat även efter att Röda khmererna drivits bort från makten 1979. Ända fram till 1990-talet befann sig Kambodja i ett inbördeskrig mellan regering och rebeller. FN:s fredsbyggande arbete sattes då igång och landet kunde fortsätta in i en ny fas. Som ett post-konfliktland hölls de första demokratiska valen 1993, men de hårda politiska motsättningarna fortsatte och ibland inträffade våldsamma sammandrabbningar mellan oppositionen och regeringen. Kambodja är i dag mycket mer stabilt än vad det var för ett och ett halvt decennium sedan, men kränkningar av de mänskliga- och demokratiska rättigheterna förekommer fortfarande. Dessutom är landet ett av de fattigaste länderna i regionen. Trots en god ekonomisk tillväxt under det senaste decenniet är ojämlikheten mellan rika och fattiga fortsatt mycket stort. Korruption är en av, om inte den största, utvecklingsutmaningen i landet p.g.a. systematisk klientelism och nepotism. Anti- korruption är ett viktigt övergripande strategiskt mål för Sveriges biståndsarbete i landet.

  unnamedsanna2

Praktiken

Min praktik består av biståndshandläggning inom området mänskliga rättigheter och demokrati. Jag bistår i handläggningen av Sveriges (Sidas) stöd till olika organisationer och NGO: er. I Kambodja arbetar Sverige mycket genom olika FN-organ: bl.a. UNDP, UNICEF, OHCHR, men också lokala och internationella NGO: er: bl.a. Forum Syd, Raul Wallenberg Institutet, Diakonia, Transparency International Cambodia och Parliamentary Institute of

Cambodia (sistnämnda liknar Riksdagens utredningstjänst och har även haft samarbete med RUT). Dessa är bara några av flera organisationer som implementerar svenskfinansierade projekt i Kambodja. Biståndsektionen på ambassaden utgör den största delen av utlandsmyndighetens verksamhet, men det sker även politisk och ekonomisk bevakning och rapportering. Vidare genomförs Sverigefrämjande, vilket alla på ambassaden bidrar till på olika sätt. Personalen på ambassaden är fantastiskt kloka människor som har varit en stor tillgång för mig att få arbeta nära med. Särskilt har min handledare varit väldigt aktiv i att få mig att ta ansvar för olika moment i biståndsarbetet. Dessutom har han alltid funnits till hands för att ge råd och lära ut om bistånd och utveckling. Det är en stor variation på mina arbetsuppgifter, vilket har gjort praktiken väldigt trevlig. I mina huvudarbetsuppgifter ingår uppföljning och utvärdering av det arbete som våra samarabetsparter gör. Det innebär att man får läsa väldigt många rapporter och skriva analyser, vilket på många sätt liknar universitetet men mindre teoretiskt. Vidare består arbetet av många evenemang tillsammans och möten med representanter för olika organisationer, regering och NGO: er. Det händer att man åker ut på fältmöten för att träffa de som implementerar de olika projekt som Sverige stödjer, vilket gör att man får se sidor av Kambodja som man annars missar om man bara arbetar på kontoret. Jag har fått vara delaktig i mycket av ambassadens arbete och fått prova på intressanta delar också utanför mitt huvudområde. Det är definitivt inte en tråkig arbetsplats och dagarna går väldigt fort. Det är en otroligt givande miljö att jobba i och de saker jag har lärt mig under min tid på ambassaden är ovärderliga. Jag befinner mig nu i mitten av min praktikperiod, så än har jag en del kvar att lära mig, men om den andra perioden är lika bra som den första så kommer jag efteråt att vara otroligt nöjd över min vistelse här.

sanna3

Att bo i Kambodja

Huvudstaden Phnom Penh har sina fina delar, men är också kaotisk i och med den i stort oreglerade trafiken och stadsplaneringen. Utvecklingen har skett mycket snabbt och det byggs på flera håll i och runt om staden. Kollektivtrafik finns i princip inte. Jämfört med Sverige är boende, kläder, mat, dryck och underhållningsaktiviter mycket billiga här. Man kan alltså leva ganska lyxigt på bara CSN-medel. Det kambodjanska folket är mycket trevliga människor. Trots trafikkaoset och många samhällsproblem har de alltid ett leende på läpparna och i ögonen. Jag älskar maten i Kambodja. Det definitivt bästa med vardagen är att åka ner till vilken restaurang eller gatukök som helst och beställa en måltid för mellan 2-5 USD. Min handledare introducerade mig till khmerboxning (kambodjansk kampsport som liknar thaiboxning, men här man får definitivt inte säga att den är en off-shot av thaiboxning – kambodjanerna själva menar att sporten hade sitt absoluta ursprung i det gamla khmerriket). I Kambodja hittar man även den UNESCO-världsarvsutsedda tempelstaden Angkor Wat som ligger i Siem Reapprovinsen. Det är landets största och mest berömda kulturarv. Angkorriket utgjorde khmerfolkets stormaktstid i Sydostasien och nådde sin höjdpunkt mellan 800-talet och 1400-talen. De flesta besökare till Kambodja har säkert inte missat en ”pilgrimsvandring” till Angkor Wat. Siem Reap ligger ca: 380 km från Phnom Penh, men tar över 7 timmar att nås fram till med buss p.g.a. dåliga vägar. Det går även att, ganska billigt, flyga dit.

Jag tycker väldigt mycket om Kambodja och är glad över att ha fått göra min praktik på ambassaden. Jag har fått insyn i Sveriges och andra organisationers bistånd för Kambodjas utveckling och därigenom fått observera de stora utmaningar landet står inför. Det kommer att ta tid, men Kambodjas historia har hittills varit fyllt av utmaningar som folket har övervunnit.

Tack!

Kawe började kom till Uppsala Universitet för att läsa Politik och Internationella Studier – som senare kom att heta Politices Masterprogrammet – år 2012. Tidigare har Kawe studerat på på Samhälls- och beteendevetenskapliga programmet med Statskunskap som huvudinriktning vid Örebros Universitet. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s