Praktik på Sveriges Ambassad i Schweiz, Bern, Johan

”Ig chomme us Schwedä u ig schaffe a dr schwedischä Botschaft“. Vad är det här nu tänker alla tysktalande läsare? Har fonduen stigit honom åt huvudet där borta? Nej det är bara ett exempel på den lokala dialekten Bärndütsch. Ja, för det var till slut i Bern jag hamnade på något märkligt sätt.

Ambassadens personal utanför ambassadens residens.

Jag bestämde mig tidigt för att söka praktik på en ambassad eftersom jag tyckte att det verkade spännande. När jag förra våren satt och funderade på vilka ambassader jag skulle söka hamnade de flesta antingen i ”söka”-högen (t.ex. Berlin och Wien) eller ”gud vad trist och förutsägbart”-högen (t.ex. New York). Men mitt emellan fanns så också en liten ambassad i Schweiz där jag tänkte att jag väl kunde skicka i väg en ansökan också…

Sagt och gjort – Bern var snabba. De andra alternativen på listan hann inte ens annonsera innan jag hade hunnit blivit intervjuad, språktestad och antagen till praktik. Så då var det helt enkelt bara att packa ”das Pick und die Pack” och flytta söderöver.

Utsikt över Berner Oberland.

Ambassaden är liten. Tre diplomater, en försvarsattaché, sex lokalanställda och så lilla jag då. Det gör att jag får göra mycket, får mycket ansvar och lär mig mycket. Man får också en nära relation till alla utsända och det är stimulerande att få feedback på sina rapporter direkt från Herr Ambassadör. Det är en varierad praktik. Jag har skrivit rapporter, hjälpt till vid kultur – och näringslivsevent, jobbat konsulärt och med digitala kommunikationer etc. Det är egentligen svårt att beskriva i detalj hur en arbetsdag ser ut men man får lite av en ”crash course” i vad myndighetsarbete går ut på i allmänhet och hur det är vid en utlandsbeskickning i synnerhet.

Det är spännande att vara i Schweiz. Landet har fyra officiella språk men då Bern ligger i den tysktalande delen är det tyska som används mest här; i kombination med engelska som är det gångbara språket ambassader emellan. Som jag nämnde i inledningen talas här en speciell form av tyska, berntyska (bärndütsch). Men om man känner att man har bra koll på ”vanlig tyska” (lingua academica: högtyska) kan man vara lugn. De tysktalande schweizarna är nämligen ”tvåspråkiga” och talar både högtyska och schweizertyska. 

Utanför ambassaden i Bern.

I stället för att gnälla om att vi har mycket att göra (läs: New York) så jobbar vi våra åtta timmar om dagen för att kunna ägna kvällar och helger åt att utforska Schweiz. Det är ett fantastiskt land med underbar natur. För den som gillar att vandra finns det vandringsleder i överflöd. För den som gillar att ta tåg eller linbana upp till bergstoppar för att inte spilla potentiell öltid (läs: Maneten) går även det mycket bra! Bern som stad är också trevlig. Stadskärnan är med på UNESCO:s världsarvslista (man behöver alltså inte åka till New York för att känna FN-lukt) och har ett bra utbud med barer för den törstige (läs: Maneten igen). Gillar du ost är det landet för dig. Det finns gott om tillfällen att doppa gaffeln i en fonduegryta eller öva sina raclettefärdigheter. Landet är litet till ytan och tågen går faktiskt ”som tåget” här vilket gör att man med lätthet kan ta sig runt till olika platser. Genevé, Zürich, Basel, Lausanne, Wengen och St. Moritz ligger alla inom som längst dagsutflyktsavstånd ofta ”svänga förbi-avstånd”.

För att summera denna något spretiga bild. Det finns så mycket mer än New York att se här i världen: åk till Bern vettja!

Johan Manell

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s