Praktik på Stockholmsregionens Europakontor i Bryssel

Emma Johannesson heter jag och läser sjätte, och därmed sista terminen av Pol kand. Efter 2 ½ år i Uppsala kände jag mig redo att vidga mina vyer och se något nytt, och sökte därför främst praktik utomlands. Tanken var väl egentligen att jag skulle så långt bort från Sverige som möjligt, men under praktikansökningstidens gång ökade mitt intresse för EU och min ansökan hamnade tillslut i Bryssel, hos Stockholmsregionens Europakontor. De var snabba på att återkoppla och gav mig ett gott intryck under Skype-intervjun så jag tackade glatt ja när jag blev erbjuden en plats. Nu har jag varit här en månad och är väldigt glad över att jag hamnade i Bryssel, som ju är lite av en drömstad för en statsvetare.

Bryssel
Här ser ni slottet, som vi har utsikt över från vårt kontor (nåja, vi ser flaggan i alla fall).

Så vad händer egentligen i Bryssel? Hetast på agendan är såklart Brexit och flyktingkrisen, som gjort att mycket annat hamnat i skymundan för tillfället. Eftersom Brexit inte är så mycket av en regional angelägenhet och vi inte kan påverka Storbritannien så är vår bevakning av det begränsad. Jag får däremot gå på många konferenser och seminarium om migration och integration just nu, där alla är överens om att det behövs gemensamma insatser och stora investeringar. Det är dock desto svårare att berätta hur dessa insatser ska samordnas eller varifrån pengarna ska komma, framförallt när medlemsstaterna har så skilda uppfattningar om hur EU bör hantera situationen.

Men lite mer om praktiken, förutom att gå på evenemang arbetar jag mycket med bevakning av vad som händer inom EU och vilka samråd det finns att tycka till om, för att sedan rapportera om det som är relevant för Stockholmsregionen. Våra prioriterade områden är miljö och energi, forskning och innovation samt transport och infrastruktur. Detta innebär att jag fått inblick i väldigt många nya områden som jag tidigare inte vetat någonting om, jag har till exempel fått sätta mig in i EU:s prioritering om en digital inre marknad där frågor om bredband via fiber och nya innovationer för 5G-uppkoppling och Internet of Things diskuteras. Livet som generalist inom politiken kan alltså innebära att man arbetar med otroligt skilda uppgifter. Kontoret tar även emot studiebesök och anordnar konferenser hos oss ibland. Förra veckan arrangerade vi tillsammans med KTH eventet ”Partnerships for Innovation and Growth” där vi samlade talare från Stockholms Stad, KTH, två av kommissionens generaldirektorat samt representanter från Scania, Saab, Vattenfall, Skanska m.fl. Det är alltså en stor variation i arbetsuppgifterna och jag har fått möjlighet att vidga mina vyer betydligt mer än vad jag trodde innan jag kom hit.

Bryssel är en internationell stad där man hör olika språk pratas vart man än går, och man blir nästan förvånad om man träffar någon som faktiskt är från Belgien. Mängden svenskar är väldigt stor, och det är ganska lätt att hamna i en ”Sverige-bubbla” och nästan glömma bort att man är utomlands ibland. För att få en mer internationell prägel på mitt liv här bor jag tillsammans med en fransyska, en spanjorska och ett belgiskt(!) par. Eftersom de flesta man möter kommit till Bryssel ensamma är det en öppen och välkomnande atmosfär vilket är väldigt skönt. Om man vill träffa nytt folk och nätverka lite mer informellt är Place du Luxemburg, Plux, att rekommendera på torsdagar. Där samlas tjänstemän, politiker, lobbyister och annat löst folk för att dricka billig (och stark) öl och snacka skit, ibland ända in på småtimmarna. Nätverkande är en betydande del av arbetet i denna stad och det märks ibland att folk vill hitta ”rätt” personer att prata med, och då hamnar inte praktikanter högt upp på prioriteringslistan tyvärr. För oss som arbetar på de olika svenska regionkontoren började nätverkandet direkt då det anordnades gemensamma introduktionsdagar och mingel. Detta gjorde att man snabbt lärde känna folk och fick ett gäng människor att hänga med, både på konferenser och på ölhaken runt om i staden.

bryssel
Om du köper öl utifrån APK-principen så är Belgien rätt plats för dig.

Jag kan verkligen rekommendera att söka praktik här om du är intresserad av att få en större inblick i EU politiken, och vill ha stor variation i arbetet. Sista ansökningsdag för att göra praktik i höst är den 15 april.

Nu avslutar jag min karriär som bloggare och lämnar över stafettpinnen till nästa person, tack och hej!

Hälsningar,

Emma Johannesson

emmajohannesson

Emma sparkades in på pol kand 2013 och har sedan dess varit ordförande för FoKen/EKen och  Alumnföreningen för Politicesstuderande samt varit med i projektgruppen för UPS Jubileumsbal. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s