Utbyte i Rom, Italien, Mirjam

Hej alla polkandare! Såhär i C-uppsatstider är behovet av prokrastinering och verklighetsflykt högt upp på min prioriterings-lista. Därför tänkte jag nu (istället för att läsa de femtioelva rapporterna som jag sagt till min handledare att jag ska läsa denna vecka) berätta lite för er om när jag åkte på utbyte förra terminen och spenderade höstterminen i Rom!

För det första då: varför Rom? För mig var det ärligt talat inte ett svårt val att välja Italien för utbyte, men sedan hade jag ju också varit på semester i landet nio gånger innan jag åkte dit i höstas. Jag har alltid älskat kulturen, maten, kaffet och kaoset i Italien. Det finns mycket att älska, helt enkelt! Så när jag såg att statsen hade ett utbyte i Rom var det inte svårt att veta mitt förstahandsval.

Så, en helt vanlig septemberdag satte jag mig på planet och flög ner till Rom. Det var soligt och varmt när vi kom fram. Jag hade varit i staden tidigare men det var såklart en helt annan upplevelse att komma dit för att bo där en längre tid. Det finns väldigt mycket bortom de vanliga turistfällorna att se och i stort sett vart man än går i staden så känns det som att man närsomhelst kan snubbla på en 2000 år gammal ruin. Det är inte för inte som Rom kallas för ”den eviga staden”.

LUISS University, som jag och en till klasskamrat på polkand gick på, är ett privat universitet och det var en helt annorlunda upplevelse än vad vi är vana vid här hemma. Campus hade alltid klargröna gräsmattor och varje campus hade givetvis sin egen kaffebar med fyra eller fem heltidsanställda baristor. På campus fanns också både bilar, cyklar och självklart vespor som studenterna kunde hyra över dagen. Klasserna var ofta ganska små (åtminstone på masternivån där vi valde att läsa) och generellt var undervisningen bra. Jag läste bara kurser på engelska och det var ofta en eller två föreläsningslektioner i veckan och lite läsning däremellan. Den största skillnaden mot hemma var italienarnas fäbless för att ha ”oral exams”. Jag var fullkomligt vettskrämd när jag var tvungen att gå upp till katedern på mitt sista prov och ha en konversation på engelska om ett ämne jag knappt hade förstått. Men på något sätt gick det bra ändå.

Men det kanske bästa med att gå på en privatskola var dock lärarna. De hade ofta väldigt mycket praktisk erfarenhet av det de undervisade – som till exempel läraren i kursen Diplomacy and Negotiation som hade varit italiensk diplomat i snart 20 år. Förutom det väldigt trevliga campuset och själva undervisningen var det också ett stort plus att det fanns så många utbytestudenter för att vara en så pass liten skola. Jag tror att det fanns närmare 400 utländska studenter. Skolans ESN(Erasmus Student Network)-gren jobbade också stenhårt med välkomstveckor, fester och weekend-resor så det var ganska lätt att lära känna de andra utbytestudenterna när man väl kom ner.

Själva staden då? Stadskärnan i Rom är egentligen ganska liten för att vara en storstad – vilket är en himla tur eftersom kollektivtrafiken lever sitt eget liv. Ibland dyker bussarna upp när man vill men ibland kan de vara alltifrån 5-50 minuter sena. Tunnelbanan går däremot hyfsat bra att lita på – förutom det faktum att det bara finns två hela fungerande linjer i en stad med runt 3 miljoner invånare. Efter ett tag började jag oftare promenera till skolan än att chansa på att bussen skulle komma. Det gäller att kunna skratta lite åt kollektivtrafiken, och allting annat som bara inte fungerar som det ska i Rom. Men kan man göra det är det en underbar stad att bo i!

Att skaffa boende i staden var inte överdrivet svårt. Det gick att fixa via universitet – men vi två som åkte ned tillsammans valde istället att hitta en egen liten lägenhet tillsammans nere i Centro Storico (Gamla Stan) som är Roms centrum tillika turistiga kvarter. En nackdel är väl att det kan vara ganska dyrt att bo i Rom – men det är det verkligen värt det för att få bo i den underbara underbara staden!

Den största anledningen till att åka till Rom är ju dock maten och drycken, hur klyschigt det än må låta. Det finns oändligt mycket god pasta, pizza, risotto och vin, öl och drinkar var du än vänder dig. Vill du ha något lite lättare till lunch är det bara att leta upp det närmaste pizza-slice-stället och ta med dig en ”pizza al taglio” som det heter. Eller så kan du sätta dig på en restaurang och äta fyra-rätters tills du spricker. Och så är det ju kaffet också förstås! En espresso på LUISS campus kostar 7 kronor. Det vanliga priset ute i stan är 9 kronor. Bara det är ju anledning nog att välja Rom för sitt utbyte!

Är du lite sugen på att åka till Rom och vill veta mer så mejla gärna mig på mirjam.hjerten@gmail.com!

Ha det bra!

Mirjam Hjertén

Mirjam är pol.kandare och var vice ordförande i UPS verksamhetsåret 15/16.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s