Utbyte i Montréal, Johanna

Hej på er!

Johanna heter jag och sparkades in på pol-kand programmet hösten 2015. Under mitt tredje år på programmet har jag valt att åka på utbytesår, och skriver därför detta inlägg från Montréal! I skrivande stund har jag varit i Kanada i drygt 4 månader- vilket betyder att jag är precis halvvägs igenom mitt utbyte- och jag tänkte berätta lite om min upplevelse så här långt.

Att jag valde att åka till just Montréal är ingen slump, jag har alltid varit fascinerad av tvåspråkigheten i Kanada och ända sedan jag hörde att det faktiskt finns en hel provins i annars engelskspråkiga Kanada där man faktiskt pratar FRANSKA (vilket var början till 10-åriga Johannas fascination med provinsen Québec) har jag velat åka hit. Fantastiskt är väl då att UU har utbytesavtal med inte ett utan två universitet i den tvåspråkiga staden Montréal.

Mitt utbytesuniversitet Université de Montréal eller UdeM är ett av de största franskspråkiga universiteten i världen. För att bli antagen till utbyte på UdeM krävs förkunskaper i franska, och efter några mail med IK (Internationella kansliet vid UU) där jag fick veta att den extra franska jag tidigare läst på gymnasiet gjorde mig tillräckligt kvalificerad för att bli antagen bestämde jag mig för att söka en plats. Kan tyckas lite galet att åka och läsa kurser på ett språk där jag inte är helt flytande men jag är så nöjd att jag tog chansen och vågade även om det är rätt läskigt ibland!

Alla som är i processen att lära sig ett nytt språk vet att det krävs ett ganska stort mått av tålamod, mest från dig själv men också från folk runt dig. Om jag skulle räkna antalet gånger jag sagt “Comment?” (Vad sa du?/Ursäkta) till folk jag pratat med… särskilt i början när mycket var väldigt förvirrande. Det är dock så jäkla kul att höra mig själv bli bättre, vilket ofta sker ganska undermedvetet, ibland säger jag meningar jag inte visste att jag kunde och blir förvånad?? Québecfranskan var rätt svår att förstå i början men vid det här laget börjar jag nästan tycka att den är lättare att förstå, det är nog till stor del en vanesak. Att ha kurser på franska gör att utvecklingen går mycket snabbare, och personligen tycker jag att det är mycket lättare att skriva än att prata, vilket har varit användbart för de flertalet uppsatser och långa inlämningar jag haft under terminen som gått. Underlättar gör att jag har 3 stycken fransktalande rumskompisar som jag kan be om hjälp!

Nog om plugget- Montréal är en fantastisk stad att bo i. Den som åker hit och turistar kommer märka att staden inte direkt kryllar av kända platser att fylla Instagramflödet med, utan att det mer handlar om en stämning som genomsyrar hela staden. Folk är alltid tillmötesgående och trevliga- inte en sekund sedan jag kom hit har jag känt mig ovälkommen. Det är lätt att känna sig hemma, oavsett vilket eller vilka språk du talar, och hela Montréal är proppfullt med små mysiga caféer, restauranger och barer. Prisnivån är också lite lägre här vilket gör att du får mer för dina pengar. Trots att (eller tack vare??) att den rådande matkulturen är ganska nordamerikansk med mycket fet mat (typ Québecklassikern ‘poutine’) så finns det verkligen ALLA typer av restauranger att prova med mat från hela världen. Montréal är känd som en stad för foodies så om du som jag älskar allt som har med mat att göra är det rätt stad att åka på utbyte till, eller bara besöka!

Själva staden är en kombination av mer typisk nordamerikansk stad med skyskrapor (även om “Downtown” är relativt litet) kombinerat med mer europeisk-inspirerade låga tegelhus. Staden har hela 5 stycken universitet och blev utnämnd till den bästa studentstaden i världen 2017. En liten passus att nämna är klimatet- jag lyckades ju åka hit året då det nordamerikanska klimatet bestämde sig för att nå köldrekordstemperaturer med ner mot -40 redan i december. Kontrasterna i vädret är så mycket större än i Sverige, samtidigt som vintern här är ljusare och alltid snöfylld, vilket ju är trevligt!!

Trots denna arktiska kyla som kommer prägla majoriteten av min resterande tid här tycker jag verkligen om den här staden så mycket. Jag skulle till vem som helst rekommendera Montréal som stad för ett utbyte, och efter mitt utbyte kommer jag garanterat vilja åka tillbaka hit igen.
Om någon har några frågor är det bara att slänga iväg ett mail till mig på
johannagunillabauer@gmail.com!

Ha det fint!

Johanna läser Politices kandidatprogrammet och var ordförande för Utbildningsrådet verksamhetsåret 16/17

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s