Utbyte i Graz, MAJA

Jag kom hem från Österrike för ungefär två veckor sedan, och börjar nu äntligen hamna på fötter här i Uppsala igen. Jag gjorde en utbytestermin via Internationella Kansliet på Karl-Franzens Universität i Graz, eller KFU som vi ”lokala” studenter refererar till. Graz är en stad som jag helt ärligt inte visste ett uns om innan jag sökte dit. Jag kopplade ihop Österrike med Wien och skidorter. Men hörni, vilken fantastisk stad Graz visade sig vara.

1

Att välja vart en ska åka på utbyte kan vara svårt, trust me I know. Jag har till exempel inte högsta betyg i ett flertal kurser, och jag har kämpat en hel del genom min studiekarriär här i Uppsala. Med detta i åtanke var jag såklart medveten om att jag inte skulle ha någon chans till att åka till typ USA, Canada eller Australien, så de länderna var inte ens med i mitt val från början. Jag bara släppte det och bestämde mig för att fokusera på Europa istället. Jag funderade på vad som var viktigt för mig och kom fram till att 1) Jag vill bo i ett land där talspråket är tyska, 2) Universitetet måste erbjuda kurser på engelska som låter intressanta, och 3) Utflyktsmöjligheter. Så jag kollade runt på de städer och universitet som IK erbjuder, och det är inte en kort lista, men till slut valde jag ut mina topp 3. Och vips så blev jag antagen till Graz!

Graz är en stad som i många anseenden liknar Uppsala – den är stor till ytan men en vistas bara på ett ganska begränsat område, hela staden centreras runt studentlivet, och folk cyklar. Och såklart – en flod delar staden i mitten. Det finns också några delar som påminner om Göteborg, som spårvagnssystemet. Det finns två stora universitet där de flesta studenterna pluggar – KFU och TU (Tekniska) – samt några mindre. Staden är vacker, speciellt om en ser den ovanifrån, och blandar både vacker äldre arkitektur med väldigt modern sådan. Österrikisk arkitektur i allmänhet är ganska trist, men av någon anledning har Graz lyckas undgå denna tristess. Byggnaderna i stadens centrum har dramatiska, utsmyckade fasader, och är mäktiga att promenera förbi.

Österrike har influencer från alla sina grannländer, vilket är ett flertal – Tyskland, Schweiz, Italien, Slovenien, Slovakien, Ungern och Tjeckien. Maten är mestadels en blandning av tyskt och ungerskt, och helt ärligt inte den mest aptitliga maten jag smakat – men andra tyckte annorlunda!2

Graz geografiska läge var extremt fördelaktigt för helgresor, det var möjligt att ta buss i princip överallt för ett överkomligt pris och stanna några dagar. Ingen bussresa jag gjorde tog längre än sex timmar. Jag besökte så många otroligt vackra platser, men mitt absoluta favoritland var Slovenien, hands down. Var där två gånger och jag var lika förundrad andra gången som första. Det är så himla fint, och människorna är underbara och gästvänliga.

Precis som Uppsala, så är allting i Graz inom relativt gång- eller cykelavstånd. Jag bodde extremt nära skolan, närmare bestämt typ 5 minuters promenad, men även de som hade bostad längre bort valde ändå att promenera eller ta cykeln till universitet. Så jag bodde i princip på campus, med flera caféer, restauranger, ett gym, en bokhandel, en matbutik, ett pizzahak och ett kebabställe på samma gata. Jag klagade inte.

Några av mina vänner hade lite administrativa problem med universitetet, men jag upplevde aldrig något större krångel. Alla kurser jag läste tyckte jag om, en härlig blandning i form av contemporary Turkish history, political and constitutional systems of southeastern Europe, cultural theory, theories of justice, human rights law och propaganda in British media. Kan rekommendera allihop, ifall det är någon av er som läser som är sugna på KFU. Studiesystemet var upplagt på ett helt annat sätt än här i Sverige. Jag läste sex kurser parallellt och hade antingen tenta, muntlig presentation eller uppsatser som skulle in de sista två veckorna. Och här kommer mitt allra bästa tips för framgångsrika studier i Graz – välj för allt i världen kurser som har olika typer av examination så att du inte sitter där sista veckan med sex tentor att beta av inom loppet av två dagar. Jag hade kollat upp det innan, och hade en toppenblandning vilket ledde till en lagom studiebörda – både under terminen och under examinationsperioden. Professorerna var väldigt engagerade och var för det mesta väldigt strukturerade i sina presentationer. All together så stört-trivdes jag med mina studier.

3

Det allra bästa med utbytet är ju dock alla människor en får lära känna, hur klyschigt det än låter. Här sitter jag nu i Uppsala med bland annat två nya goda vänner i New York och Melbourne. Så coolt tycker jag, som inte har rest särskilt mycket innan (var en sådan där ambitiös gymnasieelev som tyckte att det var en svinbra idé att börja på universitetet under hösten direkt efter studenten).

Jag vet att en del som har varit på utbyte har varit ganska missnöjda med hur mottagandet av internationella studenter var, och tycker att det är otroligt trist att höra. På det området hade dock jag ingenting att klaga på. Vårt Erasmus Student Network – ESN – engagerade i princip alla nya intisar och anordnade massor av aktiviteter. Att vara med gjorde att en fick förtur på bokning av utflykter, resor och även rabatt på några lokala matställen och klubbar. Varje onsdag var det internationell kväll på en pub där alla intisar minglade, åt mat och quizade. Riktigt toppen. En av de bästa resorna jag var på under utbytet var till Trieste och Ljubljana, och den anordnades av ESN.

Det enda något negativa jag upplevde var maten och lite strul med mitt boende. Att maten fungerar är så himla viktigt för mig på grund av min diabetes. Det var riktigt kämpigt i början för jag kunde på fullaste allvar inte hitta någonting som jag brukar äta hemma (inte att jag inte är öppen för nya matkulturer, men det blir problematiskt när kosten förändras på grund av diabetesen). Jag lyckades dock så småningom hitta en matbutik med lite mer ”alternativ” kost i, och det löste sig någorlunda. Men det är definitivt det som har varit mest slitsamt för mig under hela terminen. Det andra var mitt boende. Det var en helt ny byggnad, och när jag säger ny menar jag att de inte ens var klara när vi flyttade in (även om det var planen). Vi har haft så många problem med el, värme, tvättmaskiner och internet. Jag tror att jag snittade på typ två klagomail i månaden eller något. Dock var det många plus också, byggnaden var mindre än de flesta så vi som bodde där blev tighta rätt snabbt, vilket var skönt. Det var som sagt väldigt nära till skolan. Lägenheterna var även väldigt fräscha i jämförelse med några andra jag såg.thumb_IMG_4468_1024

Allt som allt kan jag inte klaga på något med gott samvete, jag levde trots allt i en jäkla idyll. Så mycket som jag har lärt mig om mig själv dessa månader som jag inte kunnat någon annanstans, och även ett klart utvidgat perspektiv på många områden. Allt intressant och ögonöppnande jag har lärt mig på universitetet och genom att leva i södra Europa. Alla platser jag har sett och alla människor jag fått lära känna. Jag är så tacksam för att vi får en sådan här möjlighet.

Nu ska jag avsluta på toppen av klyschighet, men med en liten twist. För jag hittade inte mig själv i Asien, jag hittade mig själv i Graz. Hejhej och tack för mig!

Maja läser Politices kandidatprogrammet och var styrelseledamot som ordförande i SpAken versamhetsåret 16/17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s