VAD HÄNDER EFTER POL.KAND? – DEL 2

Näst på tur att berätta om vad som händer efter pol.kand i vår intervjuserie med alumner är Annika Berg som tog sin examen från masterprogrammet i statskunskap år 2014.

Var jobbar du och vilka är dina arbetsuppgifter?
– Jag jobbar med internationella relationer på Försvarsmaktens högkvarter, bl.a. med FN och Asien.

Hur har din väg från pol.kand-examen till nuvarande arbete sett ut?
– Sista terminen på masterprogrammet gjorde jag praktik på Försvarsmaktens center för jämställdhetsintegrering (Nordic Centre for Gender in Military Operations). Under praktiken fick jag jobb där som analytiker och instruktör och jobbade där i sammanlagt 3,5 år inkl. min praktik. Innan min nuvarande tjänst jobbade jag även i Myanmar där jag hade en JPO (ett FN trainee-program genom SIDA) på UNFPA (United Nations Populations Fund) i Myanmar.

Vilket är ditt bästa pol.kand-minne?
– Det är så svårt att välja. Det måste vara någon av alla sena kvällar på Engelska parken när man egentligen borde ha tentapluggat men mest satt och åt godis och skämtade hela kvällarna. Eller när man hade sin första praktik på EU-representationen i Bryssel och man insåg att man inte var helt tappad utan faktiskt kunde utföra (vad man i alla fall då trodde var) sitt drömjobb.

Sedan träffade jag min blivande man en sen kväll på en tentafest på GH så det måste ändå vara mitt bästa minne… men det kanske inte marknadsför programmet så mycket.

Vad på programmet har du haft mest användning av i ditt yrkesliv?
– Jag har egentligen främst haft användning av mitt kontaktnät som jag byggde under studietiden. Många kontakter från studietiden kan jag ha nytta av direkt i jobbet men de ger också en kunskap och uppfattning om andra jobb och verksamheter som man har mycket användning av.

Programmet gav också många möjligheter till internationella erfarenheter (jag pluggade utomlands tre gånger samt praktiserade en gång utomlands under min studieperiod) och dessa har jag haft nytta av och kunnat bygga på hela mitt yrkesliv.

Därutöver återkommer jag många gånger till den utbildningen jag har fått i forskningsmetod på både kandidat- och master-nivå. De kunskaperna har också kommit till användning för problemlösning även utanför forskning.

Vilket tips skulle du ge till dem som funderar på att börja pol.kand i Uppsala?
– Jag skulle tipsa om att gå in i upplevelsen med ett öppet sinne och hålla det öppet så mycket som möjligt under studietiden. Det vill säga att inte påverkas av andras drömmar eller ambitioner, utan hitta sin egna väg samt att inte inrikta sig eller bestämma för mycket i början. När jag började läsa pol. kand trodde jag aldrig att mitt yrkesliv skulle se ut som det har gjort, men är mycket nöjd med hur det har blivit och allt som jag har fått uppleva!

30742645_1876365329105421_6264118498801221632_o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s