Utbyte i Mexico City, Anna och Thor

Hola a todos!

Vi heter Anna och Thor och läser tredje året på Pol Kand. Under hösten spenderade vi vår utbytestermin i Mexico City och vill därför ge alla fellow UPS:are en liten update om hur vi hade det där:

Universitetet som vi pluggade på heter Tecnologico de Monterrey, men brukar kallas för bara Tec. Skolan grundades i staden Monterrey i norra Mexiko men har numera 31 campus utspridda över hela landet. Det är ett privat universitet och vårt campus (som kallas Campus Ciudad de Mexico eller CCM) var ganska litet till storleken men väldigt mysigt och hade allt från en stor cafeteria till ett eget gym och en idrottsplats. Förutom de akademiska kurserna kunde vi därför dessutom välja till extra curricular classes som till exempel salsa, yoga och body pump.

Processed with VSCO with c1 presetTeotihuacan

En av de främsta anledningarna till att vi valde att åka till just Mexiko var för att förbättra spanskan och därför läste vi bara kurser på spanska, framför allt med fokus på just Mexiko och Latinamerika. Några av de kurser som vi tyckte mest om var Escenario regional de America Latina y el Caribe (som fokuserade på politik, ekonomi och internationella relationer i Latinamerika), Historia contemporanea de Mexico (mexikansk nutidshistoria som sträckte sig från mexikanska revolutionen fram tills idag) och Sociedad Civil (civilsamhälle och demokrati). Även om det kunde vara jobbigt att plugga på spanska, framför allt i början innan vi hade kommit in i det ordentligt, så var det så otroligt lärorikt och ett väldigt bra sätt att se till att vi inte skulle åka hem från utbytet utan att prata bättre än när vi kom dit. Det var dessutom kul att läsa kurser som fokuserade på Mexiko och Latinamerika eftersom det är en region som inte uppmärksammas särskilt mycket i Sverige och det finns så otroligt mycket att lära sig.

Processed with VSCO with c1 presetPlugg på ett av våra favoritställen Green Corner i Coyoacan (Mexico City)

Mexico City är en fantastisk stad och även om det är en av världens absolut största (väldigt oklart exakt hur många personer som beräknas bo där, vi har hört och läst allt från 9 till 25 miljoner) så är staden uppdelad i 16 olika delegaciones vilket gör att det oftast inte märks att den är så extremt stor. Vi bodde i Coyoacan (känd bland annat för att Frida Kahlo bodde där back in the days) som är en väldigt mysig och grön stadsdel med många drömmiga kaféer där vi brukade sitta och plugga. I centrala Mexico City, kallat Centro Historico, finns otroligt många museum (har hört att det är staden med näst flest museum i världen men ni behöver nog faktakolla oss på det hehe), det fantastiska Palacio de Bellas Artes samt Torre Latinoamericana (hög byggnad med utsikt över hela Mexico City, i princip enda gången man får en uppfattning om vilken ofattbart stor stad det är). I de södra delarna av staden ligger Xochimilco med sina många kanaler dit både mexikaner och turister vallfärdar på helger för att flyta omkring i båtar (kallade Trajineras) på vattnet, dricka öl, äta mat och ha det allmänt gött. Mexico City har helt enkelt väldigt mycket att erbjuda och eftersom staden dessutom ligger mitt i landet så var det en bra utgångspunkt för att göra helgresor och besöka andra delar av Mexiko, vi åkte bland annat till Guanajuato, San Miguel de Allende, Puebla och San Luis Potosi.

Processed with VSCO with c1 preset
San Luis Potosi 

Hösten 2017 var en ganska dramatisk termin att befinna sig i Mexico City – bland annat eftersom regnsäsongen höll i sig mycket längre än vanligt och förutom att vi överraskades av sjuka regnskurar någon gång per dag under de första veckorna så drabbades staden även av en stor översvämning som gjorde att vissa studenter inte ens kunde ta sig hem från skolan utan fick övernatta på campus. Men det som framför allt gjorde terminen dramatisk var de två jordbävningar som drabbade Mexiko under hösten, en den 7 september som främst slog hårt mot de sydliga staterna Oaxaca och Chiapas, och en den 19 september som skapade stor förödelse i Mexico City. Veckorna efter jordbävningen var omtumlande på många sätt och det var som att all form av vardagsliv stannade upp och allt fokus låg på att hjälpa till att bygga upp landet igen – dagarna efter skalvet var det så otroligt många människor som samlades på gator, vid rasade byggnader och vid insamlingslokaler att Mexikanska Röda Korset fick gå ut och informera om att det nästan var för många som ville hjälpa till för att det skulle kunna ske effektivt. Det var fantastiskt att se den solidaritet och samhörighet som visades i Mexiko efter jordbävningen och hur alla kämpade tillsammans för att få landet tillbaka på fötter igen.  

IMG_5456Utsikt från Torre Latinoamericana i Centro Historico (Mexico City)

Trots att allt vändes lite upp och ner efter skalvet så förstörde det absolut inte vår utbytestermin. Vi är båda två så otroligt glada att vi åkte till just Mexiko och hade inte velat göra utbytet någon annanstans. Det finns så många faktorer som gör Mexiko till ett perfekt land att plugga i, framför allt för de som vill finslipa lite på sin spanska så är det troligtvis det absolut bästa stället att åka till eftersom den mexikanska spanskan är betydligt tydligare och lättare att förstå än i många andra spansktalande länder. Dessutom är alla mexikaner så otroligt trevliga och öppna, vi lärde känna betydligt fler locals än vad det verkar som att många andra gör på sina utbyten och det berodde främst på att de mexikaner vi träffade var så inbjudande och drog med oss på massa aktiviteter. Vi firade bland annat Dia de Independencia (Mexikos nationaldag) med Thors mexikanska roomie och hennes familj, och under Dia de Muertos (landets viktigaste högtid som äger rum i början av november) åkte vi med en mexikansk kompis till hans hemstad Cuernavaca och fick bo i hans hus med hela hans familj i några dagar. Att alla locals är så intresserade av att lära känna en tror vi är något väldigt unikt med Mexiko och definitivt något som gör ens utbytestermin extra minnesvärd.

Processed with VSCO with c1 presetGuanajuato

Förutom mexikanernas härliga mentalitet så kan vi också nämna drömmigt klimat, fantastisk natur, billigt att gå på bio, den fantastiska fotbollsstadion Estadio Azteca, lyxiga bussar som tar en smidigt mellan olika städer, intressant historia samt en extremt spännande och rik kultur som anledningar till varför Mexiko är en perfekt plats att göra sitt utbyte på. Vad vi tyckte om den mexikanska maten låter vi vara osagt hehe, men kan i alla fall varmt rekommendera deras legendariska guacamole och fantastiska churros!!

Processed with VSCO with c1 presetVärldens godaste churros på El Moro i Condesa (Mexico City) 

Om ni är pepp på att söka till Tec de Monterrey eller har några generella frågor om Mexiko och vårt utbyte är det bara att kontakta anna.tybrandt@gmail.com eller thor.greve@gmail.com alternativt skriva till oss på Facebook 🙂

Un abrazo!

Processed with VSCO with c1 presetCholula

IMG_5320Ofrenda under Dia de Muertos 

Anna och Thor sparkades in på polkand-programmet hösten 2015 och har valt nationalekonomi respektive statskunskap. Anna har även läst ekonomisk historia. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s