Utbyte i Almaty, Kazakstan, Pauline

Hej allihopa!

Pauline heter jag och valde efter fyra terminer på Pol.Kand att åka till Kazakstan för en utbytestermin!

Staden jag åkte till heter Almaty, det är landets största stad och före detta huvudstad. I Kazakstan snackas det ryska och kazakiska. Engelskkunskaperna var ganska svaga. Jag hade förväntat mig att fler i den yngre generationen skulle kunna mer engelska men så var visst inte fallet. En nybörjarkurs i ryska, lite charader/teckenspråk och att lära känna rysktalande studenter var dock ett vinnande koncept för att göra sig förstådd i detta land.

utsikt över almaty

Utsikt över Almaty.

Alla kurser hölls dock på engelska. Nivån på undervisningen var verkligen varierande. Jag läste fem kurser parallellt:

  • Internationl Institutions and Law
  • Political Geography
  • Political Economy of Central Asia
  • Diplomatic Protocol and Documents
  • Beginning Russian

 

Varav den första, International Institutions and Law, är nog en av de bästa kurserna jag läst i mitt liv. Intressant innehåll, en föreläsare som verkligen brann för sin sak och var pedagogisk. Ryska-kursen är jag också glad över att jag tog då det som sagt gjorde det lite lättare i vardagen men de andra kurserna var inte superimponerande om vi säger så…

På skolan, KIMEP, gällde obligatorisk närvaro och många lärare gav högre betyg till de som var mer aktiva på lektionerna. Känslan av gymnasiet var påtaglig och jag skulle kanske inte rekommendera er att åka till Kazakstan om det är just en akademisk utmaning ni är ute efter på ert utbyte…. Men något som jag ändå tar med mig från föreläsningarna/lektionerna är att få lyssna till andra utbytesstudenters och lokala studenters åsikter och tankar, om ex dödsstraff, rätten att bära vapen och kärnkraft. Det var inte alltid vi tyckte samma vilket kunde vara både intressant och frustrerande.  

Bazaar.jpg 

Bazaar

Boendesituationen löste sig enkelt för min del då jag valde att bo i korridoren som låg på campusområdet. För hela terminen betalade jag ungefär vad en etta i Uppsala kostar i månaden. Jag hade turen att dela toa och dusch med två andra tjejer medan standard var att dela fyra stycken på toa/dusch och sedan bo två och två i varje sovrum. Ni kan ju själva dra slutsatsen att det inte direkt var något lyx-boende men det fungerade faktiskt bättre än anat och att ha så nära till klassrummet var väldigt skönt!  

På KIMEP går ca 3000 elever och på campus finns två ”skolmatsalar”, ett Starbucks, ett mindre gym, en fotbollsplan och en basketplan. Det finns en hel del föreningar/klubbar att gå med i om man är intresserad av det så som en skoltidning, en debattklubb, en teatergrupp och några olika föreningar som anordnade fester, talangtävlingar osv.

Vi åkte på en hel del utflykter under terminen som anordnades av BIS, Buddies of International Students vilket kan beskrivas som en blandning av IK i Uppsala och InterPol.  Vi gjorde allt från dagsutflykter till längre turer utanför landet. Förutom att det såklart var kul att se andra delar av landet och regionen än Almaty var utflykterna också ett bra sätt att lära känna de andra.

Jag hängde mest med anda utbytesstudenter (även om alla lokala studenter var väldigt trevliga också) och alla resor gjorde att vi blev ett riktigt sammansvetsat gäng som hade sjukt roligt tillsammans!

Två av dagsutflykterna vi gjorde var till Big Almaty Lake och till Sharyon Canyon som både visade oss den storslagna naturen som Kazakstan har!

Big Almaty Lake.jpg

Almaty Lake

unnamed.jpg

 Sharyon Canyon

unnamed-3.jpg

Sharyon Canyon

En helgtur gick till Kolsay Lakes Park. Förutom att återigen uppleva den fina naturen och ta ett dopp i en av sjöarna fick vi även stanna på motorvägen för att tejpa fast fönstret på bussen, saker som händer i Kazakstan liksom!

Kolsai Lake.jpg

 Kolsai Lake

Under hösten hade vi en veckas lov och passade på att åka till Uzbekistan vilket verkligen var en upplevelse! Vi åkte runt i landet och besökte totalt fyra städer och fick ta del av landets historia och fina arkitektur, jag tror att bilderna nedan talar bättre för sig själva!

uzbekistan 2uzbekistan 6uzbekistan 7

 Bilder från Uzbekistan

Att hitta något gott att äta i Almaty var sällan svårt. Måltider med sushi, hamburgare och pasta varvades med mer traditionell Kazakstansk mat så som plov (ris, grönsaker och kött), beshbarmak (platta nudlar med häst eller lammkött) eller shashlik (typ gigantiska grillspett).

beshbarmak 

Beshbarmak

plov

Plov

Att hålla sig sysselsatt i Almaty gick också bra. Vi gick på bio, de dagar de visade en film på engelska dvs, shoppade, antingen i en ”vanlig” galleria eller på bazaren, åkte skidor när snön kom eller gick till något café eller pub i närheten av campus.   

 opera i Astana.jpg

Opera i Astana

Jag är verkligen supernöjd med min termin i Kazakstan och rekommenderar er alla att åka dit, antingen på ett utbyte eller för en semestervecka eller två!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s