Utbyte i Townsville, Australien, Rebecka

Hej på er!

Jag heter Rebecka och läser mitt tredje år på Pol.kand här i Uppsala. För lite över en månad sedan kom jag hem från mitt utbyte på James Cook University i Australien, en upplevelse jag nu tänkte dela med mig av till er!

Processed with VSCO with hb1 presetStrandpromenaden i Townsville

Townsville

JCU ligger i Townsville, en stad med runt 170 000 invånare belägen på östkusten i Queensland. Centrum ligger väldigt fint vid havet och den populära turistön Magnetic Island ligger bara 25 minuter bort med färja. Själva campusområdet ligger runt en mil från centrum men det finns även ett litet city campus inne i stan där det går att sitta och plugga.

Bild 2
Utsikt från Castle Hill i Townsville

Plugg

Under mitt utbyte valde jag att främst att rikta in mig på kommunikation och marknadsföring, ämnen som jag länge varit peppad på att läsa. Utöver det valde jag också en kurs i mänskliga rättigheter. Totalt läste jag fyra kurser parallellt:

– Political Communication in the Global Environment

– Contemporary Business Communications

– Managing Consumer Markets

– Human Rights and Social Justice

Processed with VSCO with s2 preset

Under en vanlig vecka hade vi en föreläsning och en tutorial i varje ämne. Beroende på kurs kan tutorials liknas vid antingen ett seminarium eller en lektion i mindre grupp. Jämfört med att plugga hemma i Uppsala hade jag ofta fler småuppgifter att göra under terminens gång på JCU, ofta i form av ett onlinequiz som testade dig på kursens innehåll. Av de kurserna jag läste skulle jag främst rekommendera den i politisk kommunikation och den i mänskliga rättigheter. Båda ämnena var intressanta och hade dessutom väldigt engagerade föreläsare!

Värt att tänka på är att läsåret i Australien börjar tidigare än i Sverige och att deras terminer är omvända våra. Jag var alltså där under deras vårtermin som börjar i juli och slutar i november. Det betyder att det inte blir så mycket till sommarlov innan avfärd men ett desto längre jullov efteråt!

Inne på campusområdet

Efter att ha pluggat två år i Uppsala skulle jag kanske inte säga att studentlivet på JCU är jättelivat men det finns en större studentförening som ordnar lite olika events på campus samt en bar/klubb som är öppen varje fredag. Dessutom finns det också några mindre föreningar, både programföreningar och föreningar inom olika intresseområden.

En stor fördel med JCU är dock att det verkligen är bra ordnat för internationella studenter. Det finns ett helt team på campus som jobbar för att vi ska ha det så bra som möjligt och det är lätt att få hjälp med frågor och funderingar. Vi hade dessutom en avslutningsceremoni som anordnades speciellt för oss internationella studenter. Överlag tyckte jag att det fanns stora möjligheter att få hjälp av både lärare och annan personal på skolan, både med skolarbete och mer praktiska frågor.

Bild 6
Avslutningsceremonin för alla internationella studenter

Boende

Tack vare Townsvilles storlek ligger boendepriserna på en helt okej nivå jämfört med i vissa större städer. Jag bodde i ett shared house tillsammans med fyra roomies, vilket fungerade bra! Det fanns även möjlighet att ansöka om boende på campusområdet. Där var dock priserna högre men om jag skulle välja igen hade jag nog valt att bo där. Dels på grund av att Townsville är väldigt stort till ytan (samtidigt som kollektivtrafiken inte är den bästa) men också för att många andra internationella studenter bodde där.
DCIM103GOPROGOPR3279.

Snorkling i Stora barriärrevet

Resor

Under min tid i Australien ville jag, förutom att plugga, passa på att se så mycket som möjligt. Som tur var hittade jag ett likasinnat gäng, så tillsammans ägnade vi lediga dagar åt att utforska landet och omgivningarna!

En av de första sakerna vi gjorde var att snorkla i Stora barriärrevet, vilket var en superhäftig upplevelse! Under vårt vårlov en bit in i terminen passade vi på att bila en bit längs östkusten och besökte bland annat Frazer Island, Goldcoast och Byron Bay. När det slutligen var dags att lämna Australien hade vi också hunnit besöka Whitsundays, Sydney och Melbourne.

Processed with VSCO with hb1 preset

Cape Hillsborough, en av platserna vi stannade på när vi bilade längs östkusten

Sammanfattningsvis är jag väldigt glad över att jag valde att åka på utbyte och skulle absolut rekommendera Townsville och framför allt Australien till dig som går i utbytestankar!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s