Utbyte i Colorado, USA, Oskar

Dude, yo och bro är väl inga uttryck som ofta hörs i polkandkretsar eller som man stolt pläderar ut att man använder. Efter fyra månader i en flummig mix av höga hippies, rika high-tech  entreprenörer och hormonstinna collegestudenter, så var det dock exakt det jag gjorde. Att studera på college i USA är en speciell upplevelse på många sätt. Ett skolsystem byggt på och starkt bidragande till klasskillnader, de inbäddade strukturer som finns i det som kallas fraternities och sororities samt att du på samma termin kan studera latin och Dollywood dance skapar en atmosfär som skiljer sig enormt från Uppsala. Jag studerade en termin vid University of Colorado, Boulder och tänkte här dela med mig av mina upplevelser och tankar från denna amerikanska naturidyll.

IMG_1305

Jag skulle vilja inleda med den mest intressanta och största skillnaden mellan Boulder och Sverige, vilket är att marijuana är lagligt. För även om det måhända låter töntigt och ungdomligt att romantisera kring droger, så tycker jag att det påverkade staden och människorna som lever där. Boulder är en stad på 100 000 invånare som samlar allt från yogisar till elitidrottande cyklister och ultralöpare, och där ett Google-liknande modernt kontor kan ligga bredvid en affär som heter Green Dream Cannabis. Den liberala syn på droger och att Boulder är en välmående och liten stad har skapat ett samhälle som samlar en salig blandning av människor. Att det dessutom ligger ett college som huserar 33 000 studenter bidrar även det till denna spännande gryta av individer. Jag tänkte under min vistelse att Boulder liknar Polkand på många sätt. De människor som söker sig till staden är oftast vita, priviligierade, progressiva och skulle nog själva beskriva sig som öppensinnade. Man vill gärna ge ett intryck av att vara fördomsfri och öppen för alla sorters människor, idéer och livsåskådningar. Samtidigt omger man sig med människor som själva är priviligierade, kör runt med Bernie Sanders-stickers på sina svindyra Teslor och är strängt emot att bygga mer boenden kring staden och öppna upp för immigration och integration. Det är väl lite som att polkandare försöker vara öppensinnade och fördomsfria, förutom mot Stocken. Skämt åsido. Boulder är dock väldigt mycket mer än dess invånare och då syftar jag främst på naturen som omger staden. Rocky Mountains tornar upp sig runt staden och jag blev faktiskt lika tagen varje gång jag lämnade klassrummet och såg solen skina på bergen. För solen i Colorado måste också lyftas fram. 300 soldagar om året gör att man, till och med som svensk som lapar i sig så mycket sol det går, kan tänka sig att var inne en hel dag trots solen skiner utanför fönstret.

Mina dagar spenderades dock mest utomhus, och för en cykelfantast som undertecknad är Boulder ett mecka. Beger du dig ut i de branta backarna stöter du alltid på andra cyklister, allt från motionärer till tour de france-cyklister. Jag hajkade, vandrade och campade en hel del också, aktiviteter som jag tidigare inte ägnat mig så mycket åt, men som verkligen var fantastiskt. Den tiden jag spenderade inomhus förutom i klassrummet spenderade jag på rec center, vilket är skolgymmet. Det är dock inte ett gym i vanlig bemärkelse. De orimligt höga terminskostnaderna gör att faciliteterna på skolan är otroliga. Sex basketplaner, fotbollsplan och löparbanor inomhus, bassäng både ute och inne, ett stort klättercenter, squashplaner och tennisbanor på taket. Ja, ni fattar grejen, de har för mycket pengar för sitt eget bästa. Så är du en aktiv och sportig person är Boulder verkligen platsen för dig.

IMG_2091

Angående skolan (icke att glömma att detta faktiskt är ett akademiskt utbyte) så var jag nöjd med studerandet. Jag studerade mest Environmental Studies, men även en Political Science och African Dance. Och nej, det är inte kulturell appropriering att en vit, blond man tar en kurs i afrikansk dans. Jag tyckte det var väldigt givande att ta kurser i ämnen jag inte studerat tidigare och jag tycker man ska se utbytet som en möjlighet att vidga sina vyer och prova något man inte gjort förut. Generellt sett var lärarna väldigt inspirerade och engagerade. Jag fick en helt annan kontakt och närhet till lärarna i Boulder, än den minimala kontakt man har med föreläsarna på Statsen. Detta motiverade mig mycket och jag har även haft kontakt med en del av lärarna när jag kommit tillbaka till Sverige. Plugget är dock upplagt på ett annat sätt än vid Uppsala och det är mycket mer obligatoriska inlämningar, grupparbeten och vad de kallar ”clicker questions”, som är flervalsfrågor där man svarar med en liten apparat. Detta kändes tufft till en början, men sen insåg jag att ansträngningen för att klara dessa uppgifter var mycket mindre än jag trott. Personligen hade jag dock lite svårt att motivera mig själv till att plugga, då det fanns så mycket annat som var mer intressant, samt att man bara behövde klara kurserna.

Det är dyrt i Boulder. Att äta ute är relativt billigt och second hand-affärerna är prisvärda och bra, men annars är det mesta dyrt. Framförallt boende. Jag delade rum med en annan person, med totalt sex personer i huset, men betalade ändå mycket. Det var väldigt kul att bo med amerikaner, då det annars kan vara svårt att få kontakt med dem. Jag kan dock rekommendera alla som vill åka till Boulder att leta efter boende off campus, då det blir mycket lättare att få en faktisk bild av staden och människorna.

IMG_2284

Avslutningsvis vill jag säga att alla bör ta chansen att åka på utbyte. Det är en fantastisk möjlighet att möta nya människor, studera något nytt samt ta en paus från Ekonomikum och Upplands iskalla vindar. Jag tycker det kan bli väldigt tröttsamt med studenter som varit på utbyte och beskriver sitt utbyte som det bästa de varit med om och lägger ut bild efter bild på Instagram över vilket fantastiskt ställe de är på. Självklart är det inte alltid en dans på rosor och det kommer att vara jobbigt ibland. Men trots detta måste jag ändå säga att Boulder är fantastiskt och är bland det bästa jag gjort.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s