UTBYTE I KUALA LUMPUR, MALAYSIA, EDVIN

 Hallå där!

Jag heter Edvin och läser mitt tredje år på Polkand med statskunskap som inriktning. I höstas var jag på utbytestermin i Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad. Jag läste på Monash University, ett australiensiskt universitet som grundades i Melbourne men idag har campus i flera länder. Då universitet är australiensiskt börjar terminen i juli och slutar i november. 

Jag blev intresserad av Malaysia när en vän berättade varmt om sitt utbyte till just Kuala Lumpur. Jag tyckte det lät bra och lockades av att få se en ny världsdel och uppleva en annorlunda kultur. Jag hade aldrig varit i Asien innan utbytet och såg detta som en lysande möjlighet att ta mig dit. Med avsaknad av språktalang kändes Malaysia också som ett bra val då engelska är landets andraspråk efter det officiella språket malay.

Malaysia ligger strax norr om ekvatorn och är följaktligen varmt och fuktigt med en temperatur omkring 30 grader oavsett årstid. Den malaysiska kulturen är mångkulturell med influenser från Kina, Indien, Indonesien samt den muslimska världen (Islam är statsreligion i Malaysia). Kuala Lumpur är landets största stad med en befolkning på omkring 2 miljoner människor och är till skillnad från många andra storstäder i Sydostasien ganska “luftig” med stora motorvägar, bredare gator och öppna ytor.

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.40.51Kuala Lumpur

Jag valde Monash University för att 1) hamna i Kuala Lumpur och 2) försäkra mig om studiernas kvalitet 3) det kändes helt enkelt tryggt att välja ett australiensiskt universitet då jag inte riktigt visste vad jag skulle förvänta mig av Malaysia som land. 

Jag läste fyra kurser: 

  • Environmental science
  • A World in Crisis
  • Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR)
  • Youth and Mobile Media

Upplägget liknade det svenska gymnasieupplägget då man läste alla fyra kurser simultant. Kurserna bestod av flera små prov och uppgifter snarare än stora tentor och de flesta kurser bestod av 1-2 föreläsningar i veckan samt 1 tutorial (seminarieliknande). Jag var nöjd med alla kurser förutom Youth and Mobile Media som jag helt enkelt inte tyckte var särskilt intressant. Kvaliteten på undervisningen var ganska hög och bestod mer av interaktiva lektioner än klassiska föreläsningar. Den interaktiva aspekten gjorde att man lärde känna fler i klassen och även läraren vilket var kul! Det gav dessutom en schysst möjlighet att ta sig ur “intisbubblan” (företeelsen att endast omge sig med andra utbytesstudenter) och lära känna fler malaysiska studenter. 

Kursen i SRHR var helt klart den mest intressanta, mycket tack vare en fantastisk lärare som fick alla att känna sig sedda och involverade. Det var högt i tak under lektionerna och många öppnade upp och berättade om egna upplevelser. I Malaysia är homosexualitet olagligt men trots det berättade flera i klassen öppet om sin situation som homosexuell, vilket kan vara svårt att helt förstå utifrån ett svenskt perspektiv. Den roligaste kursen var förmodligen A World in Crisis som till största del bestod av ett sex veckor långt rollspel som kretsade kring thailändsk politik. Jag fick spela rollen som politisk strateg och tillsammans med två andra representera Thailands största parti Pheu Thai. Jag skulle vilja påstå att den generella svårighetsgraden var lite lägre än vad vi är vana vid i Uppsala. 

Monash University ligger ungefär en halvtimme utanför stadskärnan i en lugnare stadsdel vid namn Bandar Sunway. Här fanns det mesta vi behövde inom gångavstånd som restauranger, barer och ett enormt köpcentrum vilket var bekvämt men utöver det var området inget särskilt. Det fanns inte riktigt några promenadstråk, vilket jag saknade, då det var mest större vägar eller canopy walkways (vägar i luften, typ broar). 

Jag bodde på SMR (Sunway Monash Residence), som på riktigt låg 80 meter från campus. Det var helt enkelt en bro som skilde boendet och skolan åt. Här bodde nästan alla internationella studenter vilket underlättade livet på många sätt men framförallt den sociala aspekten då vi de facto bodde på varandra i ett 22-våningshus. På SMR bodde man i korridor om åtta personer där man delade dusch och toalett och kostade omkring 2500/månaden. Rummen var ganska spartanska men fräscha och hade det basala (säng, skrivbord, garderob, kyl och A/C).

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.44.26

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.44.38På SMR fanns ett par restauranger, en pool, ett litet, slitet gym, ett filmrum och ibland arrangerades en del aktiviteter som en tallangjakt och en BBQ kväll

Eftersom vi i princip bodde på skolan kunde en skoldag vara väldigt flexibel, det var ju ändå bara 80 meter tillbaka till boendet. Dagen kunde börja med en föreläsning, lunch, ett träningspass, poolhäng, kanske en tutorial på eftermiddagen och sen dagens highlight – middag. Vi var sällan färre än 10 personer som slöt upp för att gå promenaden på 10 minuter till Rock Café, en foodcourt bestående av ett 30 tal restauranger med alla möjliga sorters mat. Malaysisk, indonesisk, kinesisk, indisk, vietnamesisk, koreansk, italiensk, västerländsk, ni fattar. Valmöjligheterna var oändliga och att äta där var oftast en fröjd som sällan kostade mer än 30 kr.

imageRock Café

Andra saker vi gjorde var att upptäcka Kuala Lumpur med alla dess marknader, gå på bio, kolla fotboll och sitta på vår lokala bar (Beer garage). Vi såg både Malaysia-Förenade Arabemiraten och Malaysia-Thailand på Kuala Lumpurs enorma arena. Ingen av oss hade en aning om att fotboll var stort i Malaysia, men det var det! Det var så himla kul att se, framförallt Malaysia-Thailand (vinst)!

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.49.23Malaysia-Thailand

Skolan arrangerade en idrottsturnering som pågick hela terminen, Monash Cup. Tyvärr var jag själv för skadad för att delta i någonting annat än pingis och där lyckades jag inte bli uttagen. Men de som deltog älskade det! (också ett bra sätt att komma ut ur intisbubblan). Skolan hade även en del klubbar men dem engagerade vi oss inte i. Utöver det fanns inte något organiserat studentliv så det fick vi ordna själva. Se nedan.

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.51.38Beer garage

Under terminen reste vi en hel del, både inom Malaysia och till grannländerna. Jag hade gärna rest mer inom Malaysia då landet har så mycket att erbjuda som städer, regnskogar, berg och öar! Jag var inte helt beredd på det sug många utbytesstudenter kände att se grannländerna. De ville se allt och helst flyga dit. Jag fick det därför svårt att övertyga andra att bussa runt med mig i Malaysia framför att flyga vilket slutade med en hel del flygande för mig också. Detta tog emot för en som känner flygskam men trots det blev många resor helt fantastiska.

Inom Malaysia reste vi med nattbussar, vilket fungerade utmärkt (förutom när de var sena eller inte dök upp) och var billigt! En bussresa på 7 timmar tvärsöver landet behövde inte kosta mer än 100 kronor. Likaså när vi åkte buss till Singapore och tillbaka. 

Mitt utbyte till Monash University i Malaysia var fantastiskt och jag rekommenderar det till alla som vill se och uppleva Asien, men ändå ha det tryggt och enkelt med skola och boende. Avslutningsvis kommer lite bilder från olika resor vi gjorde:

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.52.31
Perhentian Island, Malaysia

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.53.17Nusa Penida, Indonesien

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.54.05Soluppgång över George Town, fantastisk stad, Malaysia

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.55.04Tioman Island, Malaysia

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.55.56Bagan, Myanmar

Skärmavbild 2020-04-09 kl. 10.56.32Ha Giang, Vietnam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s