UTBYTE I PARIS, FRANKRIKE, HANNA

Hej!

Jag heter Hanna och just nu läser jag mitt tredje år på Politices kandidatprogram. Under hösten 2019, eller under min femte termin på programmet, fick jag möjligheten att åka på utbyte till Paris och studera på Sciences Po. 

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.49.44.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.50.29.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.51.14.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.51.54.png

Med tanke på att jag är en person som lever efter ledorden “Sluta aldrig vara klyscha” är det inte svårt att förstå att Paris är min drömstad. Arkitekturen är magnifik, matkulturen är enastående och människorna är vackra. Som en före detta Södra Latinare hade jag inte heller direkt svårt för att uppskatta rödvins- och kaffekulturen, som gärna och ofta utspelar sig på uteserveringar. Att på söndagar få gå på en marknad och plocka färska grönsaker och lukta på ostar kan väl i det närmaste beskrivas som typ Nirvana, och att dricka en espresso och äta en croissant på en uteservering tidigt på morgonen är nog bland det närmsta paradiset på jorden jag kan komma. Exakt allting med Paris lockade mig: dricka vin på uteserveringar, vackra fransoser, köpa croissanter från ett lokalt boulangerie, gå ut och dansa i Pigalle, jogga i Jardin du Luxembourg, strosa längs med Seine, insupa konst och kultur och mumla klyschor på franska. 

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.53.32.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.54.06.pngSöndagsmarknad på Boulevard Raspail // Boule petanque i Jardin du Luxembourg

Institut d’Études Politiques de Paris, eller Sciences Po som universitetet oftare benämns, är en välkänd och anrik institution som ligger centralt i Saint-Germain-des-Prés i Paris, ett stenkast från kända platser som Café de Flore och Les Deux Magots. Ofta beskriven som ett franskt Harvard och världskänt för sina studier i statsvetenskap lockar skolan många studenter, både franska och internationella. Min upplevelse av Sciences Po är ganska kluven. På den positiva sidan är studierna enormt intressanta och givande. Du ges verkligen en möjlighet att fördjupa dina ämneskunskaper i studier av statsvetenskap du tycker är intressanta, och lärarna är enormt professionella och kunniga. Dessutom är du konstant omgiven av extremt ambitiösa och drivna elever, som inte bara inspirerar dig utan också hjälper dig att få djupare förståelse för det du studerar. Varje kurs har ett eget och unikt upplägg, där jag verkligen tipsar om att läsa på innan hur kursen examineras innan du väljer då det kan ha stor betydelse för dina midterms och final exams. Ska dock nämnas att de flesta kurser har en väldigt passionerad och romantisk relation med så kallade exposés, eller muntliga redovisningar, som jag gillar att beskriva som en typ av muntlig uppsats på ca 25 minuter.  

På den negativa sidan måste själva campuset nämnas. Även om läget är otroligt med vackra miljöer, är skolan alldeles för liten för att husera alla elever. Bibliotekets platser är extremt begränsade, och det hände mer än en gång att jag behövde gå hem för att alla platser var upptagna. Dessutom finns det bara en väldigt liten matsal, som alltid även den är full, vilket gör det svårt att äta lunch med vänner eller bara hitta en plats där man kan studera för grupparbeten. Det finns studentliv, men det är inte alls särskilt utvecklat och ingenting som kändes lockande att vara aktiv i. Till sist är det enormt mycket plugg. Även om själva kraven på studierna kan anses vara lägre än i Uppsala, är det mycket mer att göra och du får räkna med att behöva en del tid på studierna utöver den obligatoriska undervisningen.

Till skillnad från i Uppsala är undervisningen schemalagd med lärarledda lektioner, föreläsningar eller seminarier. Varje kurs, beroende på hur många poäng den är värd, har lärarledd undervisning mellan 2-4 h i veckan. Jag försökte vara lite strategisk i mina val av kurser och lyckades få mina torsdagar lediga, men i övrigt hade jag åtminstone en lektion per dag med strikt obligatorisk närvaro. Du får max missa tre lärotillfällen per termin, så jag rekommenderar att du är inställd på det. 

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.57.36.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 08.58.05.pngPlugg i biblioteket på Sciences Po, där man skymtar ingången till skolan // Plugg på café påväg till skolan

Jag var i princip nöjd med varenda kurs jag läste. Alla kurser jag valde hade ett så kallat “seminarieupplägg”, som närmast kan beskrivas som en vanlig lektion där läraren föreläser men förväntar sig aktivt deltagande av eleverna. Upplägget är alltså väldigt interaktivt jämfört med föreläsningar. Som tidigare nämnt läste jag alltså sex kurser varav en av de var en språkkurs i franska. Rekommenderar varmt att läsa franska! Jag hade studerat franska i gymnasiet och kunde en del, men det var väldigt givande att läsa franska i Frankrike och fräscha upp kunskaperna på plats. Förutom franska läste jag American Soft Power, Strategic Studies, Equality and Diversity in the United States, How to Read and Decode the Media och Sexuality and Society. Mina favoriter var American Soft Power, en kurs i internationell politik med fokus på USA’s mjuka makt, och Strategic Studies, som handlade om militära strategier där jag verkligen fick uttryck för mitt cool girl-komplex när jag fick snacka luftvapen i ett rum fullt med killar. 

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.00.08.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.00.51.pngEscargots och rödvin // Galettes och torr cider på Rue du Montparnasse, en gata som är känd för sina crêpes och galettes

Någonting som är värt att tänka på med Paris är att det är ganska dyrt. Om du gör smarta val och exempelvis handlar mat på marknader kommer du helt okej undan, men boende och att äta ute är verkligen svindyrt. Jag och min kompis Ebba, som också åkte till Paris från pol kand, lyckades få tag på en tvåa i sjätte arrondissementet via Facebook-gruppen Svenskar i Paris. Lägenheten var då 27 kvm och hade tvättmaskin och två kokplattor samt en liten, liten fransk balkong, och vi betalade 650 euro var i månaden för den. Värt att nämna att Ebba då gjorde uppoffringen att sova på bäddsoffa i vardagsrummet under terminen. 

För det andra är Paris en extremt stor stad. Jag och Ebba hade turen och lyxen att bo på ca en kvarts promenadavstånd till skolan, men det är inte ovanligt att studenter behöver pendla i upp till en timme för att ta sig till skolan. Våra närmsta vänner bodde en halvtimme bort med metron. Att komma från en stad som Uppsala, där alla ens kompisar max befinner sig på fem minuters cykelavstånd, gör att omställningen till Paris ändå märks och det var ofta vi underskattade hur lång tid det tog att ta sig till platser. Dock är det ingen direkt nackdel att Paris är så stort, eftersom man alltid vill ha mer att upptäcka av stan 🙂

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.02.58.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.03.26.pngFrån vår balkong

Med tanke på att vi hade mycket obligatorisk närvaro var det relativt svårt att resa runt mer i Frankrike. Dock hade Sciences Po ett höstlov, då jag och Ebba passade på att åka Eurostar, tåget som går mellan Paris och London, för att därefter fortsätta med tåg upp till Edinburgh för att hälsa på vår kompis Alina som gjorde utbyte där. Eurostar var verkligen extremt effektivt, så kan rekommendera att bara åka till London över helgen om det är någonting som lockar. Skulle dock inte säga att det behövs, eftersom Paris har ett otroligt kultur- och nöjesliv.

Utöver ledorden “Sluta aldrig vara klyscha” lever jag gärna under helgen efter devisen “Dekadens utan gräns”. Paris är en otrolig (om inte den bästa?) staden att vara dekadent i. Här kan du frossa i ost, vin, bröd, dricka picon biere och pastis på uteserveringar och dansa till tidigt på morgonen i Pigalle. Klubbkulturen är extremt intensiv och livad och jag har haft några av mina absolut knäppaste och roligaste utekvällar i Paris. Även om klubblivet är fantastiskt roligt skulle jag dock säga att det absolut bästa med Paris är just klyschan. Att dricka rödvin med kompisar på en stimmig uteservering med jazz i bakgrunden och kedjerökande tonåringar. Att ha picknick med ost, bröd och tabbouleh vid Seine eller Champ de Mars. Att dricka bubbel och äta eclairs vid Place de Vosges. Att lyssna på jazz på lördagar på La Fontaine de Belleville. Att titta på konst på muséer och gallerier. Att kolla på gamla gubbar som spelar boule petanque i Jardin du Luxembourg. Att kolla i boklådorna längs med Seine. Äta pizza från Bricktop och dricka öl vid Canal St Martin. Äta falafel i Marais. Köpa ost på valfritt fromagerie. Bryta av en bit baguette som du köpt på franska från ett boulangerie i ditt kvarter. Titta på solnedgången från din lilla, lilla franska balkong. 

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.05.24.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.05.55.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.06.37.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.07.08.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.07.33.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.08.01.png

Skärmavbild 2020-04-22 kl. 09.08.29.png1. Jag och Ebba utanför La Fontaine de Belleville 2. Matisse på Centre Pompidou 3. Frukost påväg till skolan 4. After school på vårt stammisställe La Palette 5. Jag nedanför Sacré-Cœur 6. Aperó hos kompisar i Montmartre 7. Jag och Ebba på stan

Åk till Paris! Det är en fantastisk stad och jag hade otroligt roligt under hela mitt utbyte. Om ni undrar något mer eller vill ha en sjusidig guide med tips på restauranger, barer, klubbar och muséer får ni jättegärna höra av er till mig via mail (hanna.ladstedt@gmail.com) eller Facebook. Några sista tips:

  • Promenera så mycket som möjligt. Paris ska upplevas till fots.
  • Skaffa bibliotekskort på Bibliotheque Mazarine. Det vackraste biblioteket jag varit i. Har aldrig varit så produktiv med plugg i hela mitt liv.
  • Håll koll på väska och värdesaker på Metron. 
  • Försök utforska varje arrondissement! Alla skiljer sig extremt mycket och har sin egna Parisiska prägel. Batignolles var en pärla som jag och Ebba upptäckte i slutet av terminen. 
  • Prata franska!
  • Utnyttja vardagen. Pausa från plugget genom att dricka en café creme på en uteservering. Ät en croissant till frukost. Gå på muséum en vardagskväll. Gå en omväg hem. Utnyttja Paris<3

Bisous bisous!

Hanna

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s